Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Milan Kovač kaže da od sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine RS očekuje da na njoj bude napravljen okvir za donošenje zakona kojim će biti regulisano ponašanje predstavnika RS u zajedničkim organima BiH.

Što se tiče najava iz opozicije da će na sutrašnjoj sjednici iznijeti više od stotinu primjera kriminalnih afera za koje je, kako tvrde, odgovoran SNSD, Kovač odgovara da “kokoškama nije preostalo ništa drugo osim da kokodaču”.

– Šef poslaničkog kluba SDS-a, Vukota Govedarica, nedavno je izjavio da su ptičice počele da pjevaju. Ja mu odgovaram da su i kokoške počele da kokodaču, a te kokoške su oni iz opozicije – kaže Kovač.

Šta očekujete od sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine RS? Da li će takva sjednica, u uslovima žestokih političkih podjela i sukoba između stranaka na vlasti u RS i Saveza za promjene, moći da izrodi bilo šta dobro?

– Sutrašnja sjednica mora proizvesti zakon o djelovanju predstavnika RS u zajedničkim institucijama. To bi bilo jedino efikasno rješenje. Ako posebna sjednica stvori uslove za zakon koji će regulisati rad predstavnika RS u zajedničkim organima BiH, odnosno da niko od predstavnika RS više neće moći da mimo zakona i ustavnih ovlašćenja prenosi nadležnosti RS na bh. nivo ili će u protivnom snositi krivičnu odgovornost, biće urađeno mnogo posla.

Odavno smo shvatili da Stanić lupeta i kokodače!

Očekujete li da sutra vodite žestoke verbalne duele sa SDS-ovim poslanikom Miladinom Stanićem, s obzirom na to da vas dvojica još odranije imate neraščišćene račune?

– Na Stanićeve komentare niko ozbiljan u SNSD-u već dugo ne daje replike. Njegove ocjene i stavovi su toliko paušalni i jednostrani da je to nevjerovatno! U poslaničkom klubu SNSD-a već poodavno smo shvatili da Stanić lupeta. On jedino zna da kokodače.

Iz opozicije stižu najave da su se dobro pripremili za sutrašnju sjednicu, te da će u SNSD-u, kako kažu, mnogi zažaliti što su pokrenuli ovu priču.

– Oni stalno prave neku veliku dreku, ali su se malo preračunali i uranili s prijetnjama. Proljeće još nije došlo, a oni kokodaču kao kokoške koje ne nose jaja, već zato što su se nečeg uplašile. Evo, i mi u SNSD-u dočekali smo da budemo opozicija na nivou BiH, pa možemo početi da trujemo i bljujemo na isti način kako to oni rade.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić najavio je da će opozicija sutra iznijeti na vidjelo brojne afere u koje je upleten SNSD. Pominjao je slučajeve poput “Boske”, “Unis Dervente”, “Birča”, “Bobar banke”…

– Izgleda da su Stanić i SDS zaboravili da tema sutrašnje sjednice nisu afere već ponašanje predstavnika RS u zajedničkim organima BiH. Neka traže posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj će biti raspravljano samo o aferama i kriminalu. To bi bilo korektno, a ne da priču stalno pokušavaju da prebace na pogrešan kolosijek i da zamjenjuju teze. Oni moraju odgovoriti na konkretna pitanja, jer mi ne želimo da razgovaramo paušalno, kako to oni stalno čine. Sutra ćemo konkretno reći, imenom i prezimenom, da je taj i taj prenio konkretnu nadležnost. Neka nam onda odgovore da li je to tačno ili ne.

Stanić tvrdi da u njegovoj stranci posjeduju i spisak nadležnosti koje su na nivo BiH prenesene u vrijeme kada su RS u Sarajevu predstavljali kadrovi SNSD-a?

– Moguće je da je SNSD učestvovao u prenosu nadležnosti, ali prošlost je prošlost. Mi govorimo o sadašnjem vremenu. Jedna greška ne može da opravdava drugu. Može se desiti da SNSD griješi i nije isključeno da su naši predstavnici u zajedničkim organima pravili greške, ali ovi iz Saveza za promjene nemaju pravo da na toj bazi prave nove greške.

SNSD se plaši rasprave o kriminalnim aferama!

miladin-stanic

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić kaže da sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine RS neće doprinijeti približavanju stavova dva žestoko sukobljena politička bloka u RS. On tvrdi da SNSD-ova “lista grijeha” prema RS, koju su predstavnici Saveza za promjene navodno počinili u zajedničkim organima BiH, “nema veze s vezom” i predstavlja jeftin pokušaj da pažnja javnosti u RS bude preusmjerena s brojnih kriminalnih afera u kojima su, prema Stanićevim riječima, učestvovali ljudi iz vladajuće partije u Srpskoj.

– Lično smatram da treba postići dogovor i saradnju između ministarstava na nivou RS i onih u Savjetu ministara BiH, ali kada se pogleda ono što nam SNSD zamjera, izvjesno je da je tu nema nikakvog prenosa nadležnosti – kaže Stanić.

Šta očekujete od sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine RS i da li će takva sjednica, u uslovima žestokih političkih podjela i sukoba između stranaka na vlasti u RS i Saveza za promjene, moći da izrodi bilo šta dobro?

– Od posebne sjednice ne očekujem bilo kakve rezultate, jer vlast u Banjaluci nikako ne shvata da ne može da nam naređuje. Savez za promjene ne čini nikakvu štetu interesima RS u Sarajevu, a iz onoga što nam je kao materijal za sutrašnju sjednicu dostavljeno iz Vlade RS to se može jasno i vidjeti. Tu se radi o kršenju nekih principa i uobičajenih stvari koje su se ranije dešavale, ali nigdje nije oštećena RS.

Kovaču je bolje da prestane da skače po “Šumama Srpske”!
Očekujete li da sutra vodite žestoke verbalne duele sa SNSD-ovim poslanikom Milanom Kovačem, s obzirom na da vas dvojica još odranije imate neraščišćene račune? Najnovije, Kovač je lično vas, ali i ostale funkcionere SDS-a, prozvao da “kokodačete”.

– Zar poslije takve priče Kovač i ostali u SNSD-u zaista misle da je moguće pričati o nekoj jedinstvenoj politici i postizanju dogovora? To je bolesno! Kovaču bi bilo bolje da prestane da skače po “Šumama Srpske”. Taj čovjek uopšte nije moj nivo i svojim izjavama profaniše se na svakom koraku.

Poslanik SNSD-a Milan Kovač pozvao je opoziciju da pokrene inicijativu za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj će biti raspravljano isključivo o aferama i kriminalu, umjesto što, kako kaže, pokušava da sutrašnju sjednicu skrene na “pogrešan kolosijek”.

– To je takva zamjena teza da jednostavno nemam riječi! Da li je SDS tražio posebnu sjednicu u vezi s Bobar bankom, pa nam to nije bilo omogućeno, iako se radi o ozbiljnom kriminalu? Da li smo tražili da bude usvojen zakon o porijeklu imovine, pa šta je bilo u vezi s tim? Sad je aktuelna priča o Mili Radišiću. Nekome ko neće da odleži presudu mora biti konfiskovana imovina da bi šteta bila naplaćena. Izgleda da se u SNSD-u plaše priče o ovim stvarima i zato im smeta to što ćemo sutra iznijeti detalje o ovome i mnogo čemu drugom.

Zašto su predstavnici Saveza za promjene već u dva navrata bojkotovali pozive predsjednika RS, Milorada Dodika, na zajednički sastanak svih parlamentarnih stranaka, na kojem bi bilo raspravljano o načinu na koji predstavnici RS zastupaju njene interese u Sarajevu?

– A ko je to Dodik da se mi odazivamo njegovim pozivima, pogotovo nakon što nas stalno naziva izdajnicima?!

Recimo da radi se o predsjedniku RS.

– A ja opet ponavljam da nas on naziva izdajnicima. Po kojem osnovu je SDS izdajnička stranka? Da li po tome što je 90 odsto našeg članstva bilo na ratištu u vrijeme kada je Dodik švercovao cigarete i šetao se po Beogradu? Slobodno napišite da se ja prvi zalažem za postizanje dogovora između srpskih stranaka, ali taj dogovor mora biti iskren, a ne nametnut. Republika Srpska podjednako pripada svim strankama, a ispred svih stranaka je narod.

Press