Predsjednici SDA i SBB-a BiH Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkim programskim prioritetima za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u tekućem mandatu.

– Dva politička faktora ovim sporazumom garantuju da će raditi na stabilizaciji prilika u BiH, jačanju procesa unutrašnje i integracije zemlje ka EU i NATO i da će se snažno suprostaviti pokušajima destabilizacije i dezintegracije BiH – rekao je Izetbegović.

Programski prioriteti su i efikasnost vlasti na svim nivoima u BiH, obezbjeđenje ravnopravnosti građana na cijelom prostoru BiH, provođenje reformi, unapređenje poslovnog ambijenta, smanjenje javne potrošnje, efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te skorija obrada i objava rezultata popisa stanovništva u BiH.

Radončić je naglasio da SBB nije imao nikakve “foteljaške ultimatume”, već da je cilj bio da se situacija deblokira u Vladi Federacije BiH /FBiH/ nakon odlaska ministara iz DF-a.

– Cilj nam je da se usvoje zakoni potrebni za predaju kredibilne aplikacije EU, ali ovdje nema spektakularnih promjena, jer je situacija veoma loša i u cijeloj regiji. Može se očekivati “krvnički” rad na bržim EU integracijama i ekonomskom razvoju – dodao je on.

Izetbegović je istakao da će do kraja mjeseca biti formirana nova vlada Federacije BiH, a do kraja novembra SBB će ući i u Savjet ministara BiH i kantonalne vlasti.

I Izetbegović i Radončić potvrdili su da Savez za promjene ostaje jedini partner ovim političkim partijama u Savjetu ministara BiH.

Radončić je rekao da je imao dobru saradnju sa ranijim ministrima iz SNSD-a i SDS-a i da očekuje da će sa sadašnjim ministrima iz SDS-a, kao i iz ostalih političkih partija, dobro sarađivati na nivou BiH.

– Nemam veliki entuzijazam za mjestom ministra bezbjednosti, za poslom koji sam ranije radio. Ako bude traženo to od mene, od koalicionih partnera ili građana – razmisliću – naveo je on.

Izetbegović je rekao da je sa liderom SBB-a uspio prevazići višegodišnji rivalitet koji je prerastao u bespotrebni animozitet, zbog zajedničkog rada na poboljšanju sitiuacije u BiH.

– Imamo slične političke agende. Mnogi trendovi u BiH su dobri, ali idu veoma sporo – rekao je Izetbegović navodeći kao primjer porast broja zaposlenih od 8.000 u odnosu na prošlu godinu i značajan porast naplate sredstava od PDV-a.

SRNA