Značajan broj američkih analitičara poziva na političku eliminaciju ruskog lidera Vladimira Putina i predlaže tri nivoa obračuna: vojni pritisak, produbljivanje sankcija i informativni rat.DŽefri Gedmin, sa DŽordžtaun Univerziteta i Instituta za strateški dijalog, smatra da bi najbolje bilo da se Rusi “zakopaju” u sirijski sukob, kao što se to desilo SSSR-u u Afganistanu, ali napominje da se u to ne može previše pouzdati.

On predlaže još više naoružanja i prebacivanje dodatnih trupa NATO u baltičke zemlje i Poljsku, kao i slanje oružja ukrajinskoj vladi.

U taj vojni pritisak na Ruse, smatra američki analitičar, treba nekako uvesti i zemlje koje nisu članice NATO-a poput Švedske i Finske.

U slučaju da to ne bude dovoljno, treba napraviti nove “obruče” sankcija prema Putinu i njegovom okruženju.

Potrebno je pojačati pritisak na krugove u Kremlju i onemogućiti Putinove ljude i njihovu djecu da putuju ili studiraju vani.

Takođe, treba pojačati pritisak na samog Putina, predlaže ovaj analitičar, a kao način da se to postigne navodi – informativni rat.

Da bi bio zaustavljen, kako ga Gedmin naziva, “ruski maligni nacionalizam”, treba ruskoj javnosti pokazati kako se Putinova politika prema Zapadu u Gruziji, Siriji ili Ukrajini pretvara u poraze.

Treba se obraćati ne samo liberalnim krugovima u Rusiji već i nacionalistima koji mogu da promijene kurs i razmotre pragmatičniji odnos sa Zapadom – smatra on.

Hajde da unesemo nemir u Putinove krugove, kao što je to brilijantno činila antisovjetska i antikomunistička koalicija radeći tokom Hladnog rata za “Radio Slobdu” – preporučuje američki analitičar.

SRNA