Savez za promjene (SzP) danas je napravio “razrez” po strankama članicama koalicije, koliko koja treba da skupi i dovede demonstranata ukoliko se odluče za proteste u Banjaluci, saznaju “Nezavisne” od izvora bliskog Savezu.

“Srpska demokratska stranka za proteste u Banjaluci trebalo bi da dovede 10.000 ljudi, Partija demokratskog progresa 5.000, a Narodni demokratski pokret Dragana Čavića 3.000 demonstranata”, rekao je izvor iz SzP.

Lider NDP-a Dragan Čavić najavio je nakon usvajanja zaključaka posebne sjednice Narodne skupštine RS na temu “Ustavni položaj RS i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH” mogućnost borbe protiv vlasti u RS i mimo skupštinskih klupa.

“Vi više ne zaslužujete da se čovjek sa vama parlamentarno i demokratski bori, nego ovim moram da vam najavim da ću ja biti jedan od zagovornika vanparlamentarne borbe protiv aparthejda i progona političkih neistomišljenika”, rekao je Čavić.

Predsjednik SNSD-a i RS Milorad Dodik rekao je juče da je posebna sjednica Narodne skupštine RS pokazala da su na političkoj sceni u RS dva nepomirljiva koncepta.

“Dragan Čavić kaže da su zaključci NSRS ozvaničavanje aparthejda. To može da kaže samo politički šizofrenik. Vanparlamentarna borba znači braniti srpsku izdajničku politiku na nivou BiH i narod treba to da zna. SNSD će se uvijek zalagati za očuvanje RS”, rekao je Dodik.

NN