Poziv na vanparlamentarnu borbu sa SNSD-om, koju je uputio tzv. Savez za promjene je poziv na linč i haos. Ovako je poslanica SNSD-a u PS BiH Dušanka Majkić ocijenila poziv koji su SDS, PDP i NDP uputili nakon zaključaka donesenih na posebnoj sjednici Parlamenta Srpske.

Poručila je – svaki pokušaj sprovođenja štetnih politika na nivou BiH biće zaustavljen, a borba za usaglašeno političko djelovanje na nivou BiH nastavljena.

Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina rada institucija BiH da je prekinuta svaka saradnja na odbrani interesa Republike Srpske na nivou BiH, tvrde u SNSD-u.

Tome u prilog i činjenica da nijedno mišljenje koje Vlada Srpske dostavi svim funkcionerima u zajedničkim institucijama BiH ili se ne uvažava, ili se Vlada ne konsultuje, zbog čega često ne zna za dešavanja unutar Savjeta ministara. U SDS-u se nadaju da će, kako kažu, vlast ubrzo shvatiti da se dalje zaoštravanje situacije neće dobro odraziti ni po koga u Republici Srpskoj.

Poziv na vanparlamentarnu borbu znači poziv na linč – rušenje vlasti Republike Srpske na nedemokratski način, stav je SNSD-a. Sve što je godinama rađeno na zaštiti interesa Srpske u BiH, opozicija je svojim djelovanjem, kažu, dovela u pitanje.

“Savez za promjene pokušava da ovom galamom osujeti ili spriječi donošenje odgovarajućih zakonskih rešenja kojima se uvodi krivična odgovornost za sve nosioce funkcija u BiH pod uslovom da učestvuju u prenosu nadležnosti ili koji rade protiv interesa RS u institucijama BiH”, izjavila je Majkićeva.

Da zaoštravanje situacije i produbljivanje političkih turbulencija nije rješenje, smatraju i u najvećoj opozicionoj partiji, ali sa potpuno dijametralnim stavom – krivca za to vide u vladajućim strankama.

Republika Srpska je, kažu, u sve većoj izolaciji i poručuju – ni za koga nije dobro da se nastavlja konflikt onako kako to radi predsjednik Dodik.

“Naš politički program je da se uradi sve da se stabilizuje politička situacija i u Republici Srpskoj i na nivou biH. To nažalost nije i program SNSD-a i Milorada Dodika. Videćemo kako će sukob dva koncepta završiti”, izjavio je danas Mladen Bosić zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkom domu PS BiH i predsjednik SDS-a.

Sa ovim su saglasni i u PDP-u. Zaključke koje je donijela Skupština na posebnoj sjednici smatraju neprimjerenim i lošim, jer se na taj način, kažu, pravi diktatorska Republika Srpska. Po mišljenju predsjednika PDP-a, vlast je tako zatvorila sva vrata za komunikaciju.

“Nikad niko i nigde političarima nije pretio suđenjem, ovo su političke odluke, nas je birao narod, a ne SNSD. Naš stav je da se ovi zaključci moraju staviti van snage da bi se stvorili uslovi za normalan rad NSRS”, smatra predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

S druge strane, Dušanka Majkić dodaje: “Ovo će biti opomena. Donošenjem tog zakona više neće nikome biti ostvljeno na dobru volju hoće li ili neće baviti se poslom na koji je izabran ili imenovan i hoće li ili neće raditi na zaštiti interesa Republike Srspke u institucijama BiH”.

Zbog cjelokupne političke situacije i sukoba opozicije i vlasti, PDP ne isključuje mogućnost da se imenuje prelazna vlada i raspišu vanredni izbori.

RTRS