Novim optužbama nastavljen otvoreni rat Dodikovog SNSD i opozicije okupljene oko SDS. Bosić: RS u dubokoj krizi. Cvijanović: SNSD uvek spreman za izbore i pobedu

TREBA raspustiti Narodnu skupštinu Srpske i u roku od 60 dana raspisati vanredne izbore. To ću predložiti i Savezu za promene. Ovo je za “Novosti” rekao potpredsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, uz tvrdnju da je to najbolje rešenje zbog nepomirljivih razlika u mišljenjima i politici između vlasti i opozicije.


– Jednostavno imamo trenutno takvu situaciju, što je pokazala i poslednja sednica Narodne skupštine RS, s obzirom na dva potpuno suprotna gledanja na vršenje vlasti. Smatram da, ukoliko se ovakvo stanje nastavi, svakako nećemo dočekati redovne izbore, pa zato mislim da bi odmah trebalo to uraditi – raspustiti Skupštinu i krenuti u nove izbore – rekao je Borenović, napominjući da tu mogućnost predviđa i Ustav RS.

On se založio i za imenovanje prelazne Vlade ističući da bi za Srpsku najbolje bilo odmah promeniti Vladu, zbog njenog lošeg rada.

– Sa ovakvim vlastima nemamo šta više da razgovaramo niti šta možemo da dogovorimo – kaže Borenović.

Otvoreni “rat” vlasti i opozicije u RS ne prestaje. Juče je predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić najavio da će na današnjem sastanku predsedništva ove stranke govoriti o političkoj situaciji u Republici Srpskoj, nakon čega će sa članicama Saveza za promene videti kako da se odupru “pokušajima rušenja ustavnog poretka”.

Bosić smatra da je Republika Srpska “sve više u izolaciji i dubljoj političkoj krizi” i da dalje zaoštravanje odnosa među političkim partijama i izazivanje političkih turbulencija nije dobro ni za koga.On je najavio da će narednih dana u javnosti biti obelodanjene “nove činjenice u vezi sa milionskim krađama i utajom poreza”, ali nije precizirao ko će to učiniti i o čemu je konkretno reč.

Premijer RS Željka Cvijanović kaže da SNSD nikad nije bio problem da izađe na izbore i pobedi.

– Nakon što su zabavljali narod pričama o navodnom preuzimanju većine u Narodnoj skupštini RS, pa onda i idejom o vanparlamentarnim metodama političkog delovanja, sad je došlo vreme i da pričaju o prelaznim vladama i vanrednim izborima – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila da “ove stranke nisu ni svojim političkim rezultatom i većim brojem osvojenih glasova došle na vlast ni na nivou BiH, već jedino zahvaljujući matematičko-političkoj slagalici Bakira Izetbegovića, a onda su dotakli dno kada je počeo da ih brani Emir Suljagić, koji Srpsku označava ‘genocidnom’, a Vladu Srpske upoređuje sa nacistima, što dovoljno govori o politici Saveza za promene”.

– Ono što oni nude pod plaštom tobože promena svodi se na razvlašćivanje institucija Srpske. Sad kada su svesni da narod vidi ko je ko i ko šta radi, nude novi metod pravljenja nestabilnosti, kroz, kako kažu, vanparlamentarnu borbu, kako bi, navodno, iznudili izbore, iako umiru od straha pri pomisli da se oni i održe – istakla je Cvijanovićeva.

Član Predsedništva SNSD Dušanka Majkić izjavila je da je poslednjim delovanjem Saveza za promene dovedeno u pitanje sve ono što je SNSD godinama radio na očuvanju interesa Republike Srpske u institucijama BiH.Majkićeva, koja je i poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ističe da će SNSD u narednom periodu biti posvećen odbrani ustava Republike Srpske i BiH, koji definiše ustavni položaj srpskog naroda i zaštitu njegovih interesa na nivou države.

– Zaustavićemo svaki pokušaj sprovođenja štetnih politika na nivou BiH i nastaviti borbu za usaglašeno političko delovanje, bez obzira koliko to u ovom trenutku izgledalo nemoguće – rekla je Majkićeva, koja očekuje da će SZP prestati sa upornim nasrtajem na institucije Srpske.

NEVEROVATNA MRŽNjA

NEVEROVATNO je sa kolikom količinom mržnje se predstavnici Saveza za promene odnose prema institucijama Republike Srpske, naročito prema instituciji predsednika i premijera. Ovo je prvi put u poslednjih 20 godina rada institucija BiH, da je prekinuta svaka saradnja na odbrani interesa Srpske na nivou BiH, poručila je Majkićeva.

Novosti.rs