Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić zatražio je danas od lidera Narodnog demokratskog pokreta Dragana Čavića da mu se što brže izvini za povezivanje Pavića sa onim što je rađeno u kompaniji “Arselor Mital Prijedor”.

“Optužiti nekoga za nešto gdje on nije bio ni prisutan zaista je nedostojno čovjeka i nedostojno lidera jedne ozbiljne partije u Republici Srpskoj. Јa bih samo isto kao Čavić od mene, tražio od njega jasan odgovor, da li je tačno ono što je on iznio ili je tačno ovo što ja iznosim”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je iznenađen današnjom izjavom Čavića kojeg je smatrao vrlo ozbiljnim čovjekom, čovjekom koji želi neki cilj postići argumentima, a koji je danas, iznoseći niz neistina, pokušao obmanuti građanstvo Republike Srpske, pa i šire.

“Izgleda da je i on podlegao scenariju koji je vođen u mnogim zemljama kada se neko proglasi krivim, pa se osudi, pa se pogubi, kao što je slučaj sa Sadamom Huseinom u Iraku, pa se poslije utvrdi da nije imao hemijsko oružje”, kazao je Pavić.

On je istakao da je kontrola Poreske uprave Republike Srpske u kompaniji “Arselor Mital Prijedor” vršena prema nalogu koalicije koja je na vlasti, da niko iz opozicije nije tražio tu kontrolu, nego da su za to nadležni oni koji su na vlasti.

“To rješenje Poreske uprave da `Mital` duguje blizu 50 miliona maraka poreza stoji na sajtu Poreske uprave i tako da priča da niko nije znao, da se krilo, jeste potpuna laž. To svako može vidjeti da je poslije “Novoteksa”, “Mital” drugi na listi”, naglasio je Pavić.

On je podsjetio da je Čavić u jednom momentu doveo njega u vezu sa ovim radnjama u “Mitalu”, iako 2010, 2011. i 2012. Pavić uopšte nije bio predstavnik državnog kapitala.

“On je mene doveo u vezu s tim kao gradonačelnika, znači svaki gradonačelnik u Republici Srpskoj je kriv za ono što rade preduzeća koja su potpuno samostalna”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, često se previđa da postoje dva preduzeća “Arselor Mital Prijedor” i Rudnici željezne rude “Ljubija” i da je prvo od njih osnovano 2004. godine zajedničkim ulaganjem britanske kompanije i RŽR-a gdje u novoosnovanoj kompaniji 51 odsto vlasništva i tri člana upravnog odbora ima “Mital”, a 49 odsto vlasništva i dva člana upravnog odbora RŽR “Ljubija”.

“Sve odluke su donesene preglasavanjem članova upravnog odbora iz Engleske i Čavić zna to bolje od mene jer je u to vrijeme bio predsjednik Republike kada je ugovor sklapan i to su sada posljedice toga. On bi morao daleko više od mene biti u toku”, dodao je Pavić.

On kaže da je bio prisutan na dvijema sjednicama skupština akcionara RŽR-a 2014. Godine, podsjećajući da je to državna firma sa 20-ak zaposlenih i godišnjim prometom od oko 600.000 KM.

“To su vrlo mala sredstva i na tim dvijema sjednicama na kojima sam bio niti ima sredstava niti je šta raspoređivano”, kazao je Pavić.

Čavić je danas predstavio nalaze Poreske uprave koji potvrđuju, kako je rekao, pronevjere u visini od više stotina miliona KM u prijedorskom preduzeću “Arselor Mital”, navodeći da je “za ove pronevjere najodgovorniji Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora”.

Pavić je izjavio  danas da će DNS prihvatiti izbore u svakom momentu, da izbori moraju ići za sve nivoe i da se ne može tražiti od Republike Srpske da raspiše izbore.

“Izbore propisuje Centralna izborna komisija BiH. Vanrednih izbora po zakonu kod nas nema i to oni znaju i obmanjuju javnost iznoseći da traže vanredne izbore”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru povodom inicijative tzv. Saveza za promjene.

On je istakao da je “sve u njihovim rukama”, da na nivou BiH mogu odmah izmijeniti zakon o izborima, uvesti vanredne izbore i donijeti odluku da raspišu vanredne izbore.

“Sve je u njihovim rukama i evo ja ih podržavam u tome da to što prije naprave, ali sve moraju oni napraviti jer na nivou Republike Srpske nema ovlaštenja za provođenje izbora”, napomenuo je Pavić.

On je dodao da je pogrešan metod ako je tzv. Savez za promjene na ovaj način htio da unese razdor među koalicione partnere.

SRNA