Predsjednica Vlade Srpske i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da prijevremeni izbori nisu realnost, ali ako će ih biti, onda će se sprovesti ne samo za nivou Republike Srpske, već i na nivou BiH.

Ona je poručila da ukoliko opozicija u Srpskoj to zaista želi, za to bi trebalo da se stvore pretpostavke. “Ali, ispostaviće se da je to još jedan pucanj u prazno SDS-a, PDP-a i NDP-a, jer oni to ne žele, znaju da bi njihov sadašnji parlamentarni kapacitet u Narodnoj skupštini Srpske bio prepolovljen”, istakla je Cvijanovićeva u emisiji “Intervju”.

Cvijanovićeva ocjenjuje da je je priča o protestima zbog zaključaka Narodne skupštine besmislena, baš kao i priča o prelaznoj Vladi. Nema prelaznih, ni tehničkih vlada, već vlada koje funkcionišu, dok se ne formira neka nova.

“Prijevremeni izbori- mi smo rekli u redu. Vi hoćete prijevremene izbore, ali zamislite besmislicu – prijevremeni izbori za predsjednika i Narodnu skupštinu  a pri tom niko ne spominje srpskog člana Predsjedništva i niko ne spominje srpske poslanike sa teritorije Republike Srpske, koji danas funkcionišu u okviru Parlamentarne skupštine BiH”, ističe premijerka.

Vanparlamentarni vidovi borbe koje opozicija najavljuje, od protesta preko razapinjanja šatora, produkt su nekog drugog – tvrdi Cvijanovićeva.

“Vidjeli smo primjere toga i u Makedoniji i u Crnoj Gori. Kuhinja je ista. U toj kuhinji se traže samo instrumenti, poluge koje će provesti ono što je neko drugi zacrtao. Јa moram da kažem sa žaljenjem, da j njima prepoznajem te instrumente”, pojašnjava Cvijanovićeva.

Premijerka se osvrnula i na tajno prisluškivanje vrha partija na vlasti. U funkciji destabilizacije BiH, oni koji nisu pobijedili na izborima, upuštaju se u sve i svašta:”Kad razmišljate politički onda vidite- bili su snimci u Makedoniji, bili su u crnoj Gori, u Republici Srpskoj, svugdje gdje je meta vlast koja je stabilna, koja dugo funkcioniše, a jeste meta i koju treba očito razvaljivati zato što je to neko naumio.”

Vlada Republike Srpske našla je način da obezbijedi kreditna sredstva iz Američkog fonda od 300 miliona maraka, za koja nije bila potrebna saglasnost na nivou BiH. To je bio okidač, kaže Cvijanovićeva, za održavanje konferenicije stranaka okupljenih oko SDS-a , koji su protiv tog kreditnog aranžmana.

“Јa sam prije nekoliko sedmica rekla – u redu, sve što treba da prođe kroz BH nivo vi blokirate. Sramota je da to blokiraju predstavnici iz RepublikeSrpske, a treba da dođe u Budžet Srpske, e pa pošto se vi tako ponašate, a ja nemam vremena da na vas gubim i živce i energiju, mi ćemo naći aranžmane kojima ćemo vas zaobići i uopšte nećemo ići preko nivoa BiH”, naglašava premijerka Srpske.

Cvijanovićeva tvrdi da je tačna Informacija da opozicija vrši pritisak na američki fond da Srpska ne dobije kredit, rekavši da je to tužno, a riječ je o sredstvima kojima bi Srpska zatvorila nepovoljne aranžmane i zadržala likvidnost.

RTRS