Državljanin BiH Hanefija Prijić (52), zvani Paraga, uhapšen je u Njemačkoj, na aerodromu u Dortmundu, po potjernici koju je za njim raspisala kancelarija Interpola u Italiji, zbog ubistva trojice državljana te zemlje prilikom oružane pljačke humanitarne pomoći u Gornjem Vakufu 1993. godine.

Prijić je uhapšen u ponedjeljak prilikom pasoške kontrole, nakon što je letom iz Tuzle došao na aerodrom u Dortmundu. Nakon hapšenja Federalna policija Njemačke odvela je Prijića u policiju u Dortmundu, a ubrzo mu je određen ekstradicioni pritvor, u kojem će ostati do odluke o eventualnom izručenju Italiji.

Dževad Saldić, generalni konzul BiH u Frankfurtu, potvrdio je za Press da je obaviješten o hapšenju.

– U srijedu smo službeno obaviješteni o hapšenju Hanefije Prijića na aerodromu u Dortmundu. Informaciju smo proslijedili Ministarstvu spoljnih poslova BiH, od kojeg očekujemo uputstva. Prijićeva porodica ili njegovi pravni zastupnici nisu tražili pomoć konzulata, tako da nam detalji tog slučaja nisu poznati – rekao je Saldić.

Uhapšeni Prijić bio je ratni komandant Trećeg bataljona 317. brigade takozvane Armije BiH, čiji su vojnici 29. maja 1993. godine, u jednoj šumi kod Gornjeg Vakufa, ubili humanitarce iz Italije – Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Guida Puletija. Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti, koji su se bacili na zemlju i potom pobjegli.

Zbog tog zločina Kantonalni sud u Travniku je 2001. godine Prijića osudio na 15 godina zatvora jer je, kako je navedeno u presudi, dvojici neidentifikovanih vojnika naredio da strijeljaju humanitarce. Prethodno je sa potčinjenim vojnicima humanitarnom konvoju iz Italije postavio zasjedu u kanjonu Guser. Prijeteći automatskim puškama zaustavili su kamion sa prikolicom i “ladu nivu” i primorali ih da skrenu na šumski put. Robu iz kamiona su ukrali, odnosno pretovarili na traktorske prikolice, a zatim jedan dio odvezli u vojni magacin, a drugi dio podijelili stanovništvu. Humanitarce su na traktoru odvezli prema planini Radovan i Prijić je vojnicima naredio da ih odvedu u šumu i strijeljaju.

Izvršioci zločina nisu otkriveni, a optuženi je tokom suđenja tvrdio da nije izdao naredbu za strijeljanje. Paraga se dovodio u vezu i sa zloglasnom jedinicom “Zulfikar”, čiji je član bila Rasema Handanović zvana Zolja. Ona i Sabahudin Prijić su u vrijeme zločina bili Paragini pratioci, a samim tim i svjedoci ubistva i vjeruje se da znaju ko su direktni izvršioci. Inače, Italijani su humanitarnu pomoć vozili u srednju Bosnu, a njihov prvi cilj je bio da iz Zavidovića evakuišu 67 majki i njihovu djecu, kako bi ih zaštitili od ratnih dejstava.

Press