Postoji li idealan dečko za prvi seks – ovo je pitanje na koje još uvek niko nije uspeo da da odgovor. Prevashodno zato što ovakva vrsta generalizacije ne vodi ničemu, jer se svaka devojka razlikuje i svakoj je potrebno nešto drugo. Međutim, to ne znači da bi prvi seks trebalo da bude sa bilo kim (samo zato što su vaše drugarice to već uradile) već je najbolje da sačekate da dođe “onaj pravi”. Evo kako ćete ga prepoznati.

ve više mladih u Srbiji stupa u seksualne odnose i pre puberteta, što nije dobro ni sa psihološke, ni sa fiziološke tačke gledišta. Međutim, ono što bi možda još više trebalo da nas zabrine jeste činejnica da se devojčice u tinejdžerskim godinama sve češće upuštaju u prvi seksualni odnos iz “nužde” – zato što su njihove drugarice to već uradile, pa misle da ne mogu drugačije da se uklope.

Iako je i kod dečaka i kod devojčica prvi seksualni odnos izuzetno bitan događaj, psiholozi naglašavaju da gubljenje nevinost sa pogrešnim partnerom ostavlja znatno gore posledice na devojke.

– Posebno ako je reč o veoma mladim devojkama, može da dođe do povreda ako momak nije dovoljno pažljiv, ali i to emotivnih ožiljaka koji se mnogo teže leče. Gubljenje nevinosti treba da bude nešto čega ćete se godinama kasnije rado sećati, kao nekog posebnog događaja, i to sa posebnim muškarce. U većini slučajeva to nije momak s kojim devojke posle ostaju do kraja života, ali im svakako ostaju kao bitan deo seksualnog i emotivnog života – objašnjava psiholog Radmila Grujičić.

Upravo zato je odabir partnera za prvi seks višestruko bitniji od kasnijih odabira partnera (iako nikad, bez obzira na to koliko ste iskusni, u seksualne odnose ne bi trebalo da stupate olako). Savršen dečko ne postoji, ali za svaku devojku postoji idealan momak za prvi put. I to najčešće nije onaj koji vam prvi zapadne za oko.

Morate da ga poznajete

Dečko s kojim ćete prvi put imati seks ne treba da bude neko koga ste juče upoznali na žurki. Nasuprot – trebalo bi da bude neko koga duže poznajete, u koga imate puno poverenja i ko vam neće sutra slomiti srce.

Mora da bude nežan

Momci, pogotovu oni jako mladi i neiskusni, često prilikom seksualnog nagona ne mogu da kontrollišu svoju snagu, usred čega može da dođe do povreda. Ono čega se većina devojaka nerado seća jeste bol prlikom gubljenja nevinosti, a to može da se svede na minimum ako je momak nežan prema vama.

Morate da ga volite

Ovo je izuzetno bitno. Čak i ako posle raskinete, prevari vas ili vam slomi srce – nećete se kajati ako ste nešto uradili iz ljubavi, a ne zato što je “tako trebalo”.

Ne sme da vas nagovara

Ako ste u vezi s likom koji vas stalno zapitkuje da li ste spremni i insistira na seksu, on sigurno nije “onaj pravi”. Iako momci imaju svoje potrebe, ovo ni slučajno nije način na koji treba da ih ispunjava.

Morate to da želite

Ova stavka proizilazi iz prethodne, ali je verovatno i najbitnija. Stariji ljud će vam najčešće reći da se kaju zbog onoga što su uradili, a nisu želeli – čak i ako je u pitanju bila ispravna stvar. S druge strane, retko se kaju zbog onoga što su uradili, a da su to zaista, istinski želeli.

24sata