Od 1993. i njegovog pristupanja Srpskoj radikalnoj stranci, politička karijera Aleksandra Vučića išla je uzlaznom putanjom. Ovih dana, međutim, morao je da ispije i prvu čašu žuči. Moćni svijet ga tjera da pregovara sa Kosovom kao nezavisnom državom, pa još da prihvati da Šiptari kao miljenici UNESCO-a čuvaju srpske kosovske svetinje. Pazi, majku mu!

Nažalost, ovo nije i posljednja čaša žuči koju serviraju Vučiću. Mogla bi to biti, skoro, ruska pijanka. Najprije, Vučić će morati čistiti korov u sopstvenoj partiji, mnogi oko njega su se osilili i obogatili. Šta da radi sa Sinišom Malim, gradonačelnikom Beograda, a s DoMalima tek? Ali to je mačji kašalj u poređenju s novim Dejtonom i navodnim “BH putovanjem u Jevropu”. To je najavio britanski „Forin” ministar Filip Hamond, nedavno u Beogradu. “Ujedinjeno Kraljevstvo posebno je zainteresovano da se osigura progres u BiH. Važan je uticaj Srbije za nastavak tog procesa, pa želimo da se uvjerimo da najavljeni referendum u RS neće biti održan, on je nepotreban, nespojiv sa evropskim putem BiH”, kaže Hamond, kreator one rezolucije o Srebrenici, što je zapravo bila omča za Srpsku.

Naći će se i mišljenja – ako se odrekao Kosova zašto ne bi i Srpske? Različiti su pojmovi Kosovo i Srpska, jer Srpska je stvorena voljom velikih sila, a Kosovo je kukavičje jaje. Premijer Vučić se doskora pitao – može li Srbija napredovati, a da se ne odrekne Rusije i bez ulaska u NATO, ali danas je dilema – da li je to odlazak u četnike 1945. I zaista, postoji li ta EU, ili je to samo Njemačka?

Beogradski filmski režiser Slobodan Šijan poručuje: “Daviće nas dok ne kažemo Rusiji zbogom”, ali nije u pravu. Predlažem da postanemo članica Njemačke. Aleksandar Vučić jedini ima mandat da mijenja Srbiju, ima ogromnu podršku građana i dijela elite. Dušan Kovačević poručuje da Vučiću nije lako, našao se sam na užasnoj vjetrometini. Zasigurno moraće da dijele vlast s elitom što mu predlaže predsjednik SANU Vladimir Kostić.

Pomenutom Šijanu bih poručio da nije problem u Rusima, nego u nama. Treba da gradimo sebe i zemlju, a početak gradnje novog mosta na Drini pokazuje koji je put pravi. Da su Srpska i Srbija prije deset godina izgradile pet protočnih hidroelektrana na Drini,što je u planu za naredne godine, danas dvije srpske zemlje bi imale veću cijenu, a MMF ne bi Srbijom mlatio kao s praznom vrećom.

Vjerujem da će Vučiću svijet biti drugačiji poslije posjeta Moskvi i Pekingu.

Press