Sindikalci “Arselor Mitala” strepe za sudbinu 850 zaposlenih i ističe da je kompanija do sada uvek na vreme izvršavala sve obaveze prema radnicima i da zaposlenima ništa ne duguje

POSLE mnogobrojnih navoda u medijima o navodnoj utaji poreza i drugim sumnjivim rabotama u prijedorskom “Arselor Mitalu”, sindikat ove kompanije u jučerašnjem saopštenju kaže da strepi za sudbinu 850 zaposlenih, ali i preduzeća koja su direktno ili indirektno vezana za rad kompanije. Sindikalci navode da su to Železnice Republike Srpske i FBiH, “Elektroprivreda RS”, “M:tel”, “Arselor Mital Zenica”…

Oni napominju da je “Arselor Mital Prijedor” do sada uvek na vreme izvršavao sve obaveze prema radnicima i da radnicima ništa ne duguje.

Sindikat navodi da dobija zahteve od radnika da idu da rade u druge zemlje gde postoje rudnici ili železare ove kompanije.

– Ova ideja ima i pravni osnov u potpisanim internim aktima kompanije i sindikata, ali se nadamo da će to biti poslednja opcija za spas radnika i da će političari u RS shvatiti da međusobne svađe mogu izazvati samo kontraefekat koji nikom nije u interesu – navodi se u saopštenju.

Poslanički klubovi koji čine Savez za promene zatražili su, međutim, od Narodne skupštine RS da Vlada u roku od 30 dana izvesti parlament o nalazima u vezi sa mogućim poreskim proneverama u Rudniku željezne rude “Ljubija” u vlasništvu kompanije “Arselor Mital”. Nakon javno objavljenog podatka na sajtu Poreske uprave RS da je “Arselor Mital” dužan po osnovu neprijavljenog poreza na dobit 50 miliona KM za period od 2010-2012. godine, u opoziciji tvrde da je ovaj podatak samo “vrh ledenog brega” kad je u pitanju šteta koju je pretrpela Republika Srpska. U Narodnom demokratskom pokretu ističu da “grube procene govore da je Srpska oštećena za preko 500 miliona KM”!

– Dug po osnovu poreza na dobit samo je jedna od brojnih stavki gde je “Arselor Mital” oštetio Srpsku, a najveći kriminal krije se u neprikazivanju stvarne dobiti, zbog čega je državno preduzeće Rudnik željezne rude “Ljubija” oštećeno za 178 miliona KM dobiti. Do ove cifre smo došli jer je ukupna, neprikazana dobit zajedničkog preduzeća u kojem “Arselor” ima 51 odsto, a RŽR “Ljubija” 49 odsto kapitala, 363 miliona KM, što dalje znači da je za 178 miliona KM oštećeno državno preduzeće RŽR “Ljubija” – navodi lider NDP Dragan Čavić.

NIJE PAVIĆ, NEGO BRATIĆ

ČAVIĆ je optužio gradonačelnika Prijedora Marka Pavića da je jedan od najodgovornijih za “mućke” u “Arseloru”, jer je bio predstavnik državnog kapitala u RŽR “Ljubija”. Međutim, ovu informaciju odmah je demantovala poslanik DNS Spomenka Stevanović, koja je navela da je u periodu od 2010. do 2013. godine, kada je Poreska uprava kontrolisala poreske prihode u “Arseloru”, predstavnik državnog kapitala bio bivši ministar poljoprivrede RS Radivoje Bratić.

Novosti.rs