Katkad je prekrasan i izvor velike sreće, katkad krajnje zbunjujući i izvor velikih frustracija.

Ideja braka mijenjala se kroz istoriju, a zajedno s njom i njegov vijek trajanja. Stephanie Coontzof, ugledna profesorica i autorica knjige Marriage, a History: How Love Conquered Marriage – iznijela je nekoliko zanimljivih zaključaka o modernim brakovima, koje temelji na širokim istraživanjima kako prošlosti, tako i sadašnjosti.

1. Sve što ste misli da znate o brakovima je pogrešno:

Mnogi misle kako su brakovi u prošlosti bili sretniji, kvalitetniji, dugovječniji, što je tačno, ali i pogrešno u isto vrijeme.

Naime, brakovi su se u prošlosti sklapali isključivo iz ekonomskih, političkih i gospodarskih razloga. Primjerice u Indiji i Kini bilo je čak društveno neprihvatljivo stupiti u brak iz ljubavi. U istoriji se to u većini zemalja svijeta smatralo nestabilnim.

Brakovi utemeljeni na ljubavi i jednakosti zapravo su novijeg vijeka i teško ih je porediti sa dogovorenim, politički prihvatljivijim bračnim zajednicama.

2. Vi i vaš partner morate definisate što za vas znači brak:

Stephanie tvrdi kako je njeno istraživanje pokazalo da su se odnosi među partnerima više promijenili posljednjih 30 godina, nego prethodnih 3.000 godina. Stoga ne čudi velika zbunjenost i broj razvoda.

U prošlosti parovi nisu morali pretjerano raditi na svom odnosu jer nije bio izražen toliki individualizam i slijedila se određena društvena pravila, a držalo se i do rodnih uloga. Jednakost te želja i potreba da oba partnera žive autentičnim životom doveli su do toga da su skolni rjeđe činiti kompromise. Brak je prije bio pun nepisanih, ali krutih pravila, a danas je znatno fleksibilniji što očigledno ima svoje prednosti i nedostatke.

3. U braku je važno znati komunicirati i pregovarati:

Partneru morate dati jasno i eksplicitno do znanja što želite, a ne pretpostavljati da će on sam od sebe to pogoditi.

Kada su kruta pravila zamijenili sloboda i jednakost, postalo je jasno da je brak živi organizam koji se mijenja, razvija i napreduje te je nužno da oba partnera idu u skladu s time i aktivno prate sve faze razvoja svog odnosa. Dinamika braka kada su sami, s djecom i bez djece je različita i tomu se treba prilagoditi.

4. Brak se mora temeljiti na poštovanju i prijateljstvu:

Vatreni i strastveni brakovi zvuče poželjno, ali statistika je ipak potvrdila kako su neodrživi. Strast brzo nestane i tada je važna suština – zašto ste uopše zajedno? Brak se održava samo na čvrstim temeljima poštovanja, uvažavanja i prijateljstva.

Stephanie tvrdi kako se današnji brakovi tako često okončavaju razvodom zato što se temelje na ideji seksualnosti, a ne na prijateljstvu i kvalitetnom odnosu. Važno je da dijelite slične interese i životne vrijednosti.

NN/novi.ba