Federacija BiH, tačnije okolina Sarajeva i područje srednje Bosne iz godine u godinu sve su interesantniji za posjetioce i investitore iz zemalja Persijskog zaliva. Svjesni da kao strani državljani ne mogu posjedovati nekrentine u BiH, Arapi iz Kuvajta, Emirata, Bahreina pronalaze rupe u zakonu i polako se naseljavaju.

Priča o doseljavanju 100 000 Arapa u BiH nije nova. U Službi za poslove sa strancima BiH kažu da je riječ o preuveličanoj brojci. Istovremeno potvrđuju da postoji uhodani mehanizam kako Arapi postaju vlasnici zemlje i stambenih objekata. Prvo dođu kao turisti, potom se vrate kao ulagači, jer samo putem vlastitih firmi mogu postati vlasnici nekretnina u BiH.

Arapima najviše prija okolina Sarajeva gdje su već nikla naselja za pridošlice, dok se slična ali mnogo luksuznija,planiraju na Ilidži i Trnovu.Prometovano je već stotine hektara,uglavnom napuštene srpske zemlje.

Razmišljam da u budućnosti kupim zemlju ovdje i sagradim kuću za odmor, rekao je Imad Al Šuaib iz Kuvajta.

Kupopradaja se odvija preko posrednika za „masnu” proviziju. Nema pouzdanih podataka šta je sve u vlasništvu lica arapskog porijekla ali se zna da osnivanjem „fiktivnih” preduzeća postaju vlasnici nekretnina u BiH, iako im to zakon zabranjuje.

Imaju Inspekcije rada,Poreska uprava koje trebaju paralelno sa nama da rade poslove iz svoje nadležnosti , tak tada možemo da imamo pravu sliku stanja, da li možemo tek tako davati da kupuju zemljište u stvari zloupotrebljavaju svoj boravak u BiH, riječi su zamjenika direktora Službe za poslove sa strancim Izeta Nizama.

Služba za poslove sa strancima do sada je provjerila više od 100 privrednih subjekata čiji su vlasnici Arapi, utvrđeno je da 51 posjeduje nekrentine, a 56 nije pronađeno na prijavljenoj adresi.

RTRS