Zagreb,06.01.2012.(novosti)-MILORAD PUPOVAC foto Ognjen Alujevic

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Milorad Pupovac, tvrdi da će Srbi u Hrvatskoj predstavljati odlučujući tas na vagi prilikom formiranja buduće vlasti u toj zemlji te da će od njihove podrške, kako kaže, zavisiti da li će novu hrvatsku vladu poslije sutrašnjih izbora voditi SDP ili HDZ!

U intervjuu za Press Pupovac ističe da uprkos nedavnom zaoštravanju odnosa između Srbije i Hrvatske, koje je nastalo zbog odluke hrvatskog premijera Zorana Milanovića da privremeno blokira granicu između dviju zemalja zbog migrantske krize, Milanovićev SDP i dalje predstavlja poželjnijeg partnera Srbima u Hrvatskoj od Karamarkovog HDZ-a.

– Znamo kakav je položaj Srba u Hrvatskoj. Želimo istinski mir za svakog čovjeka i svaku zajednicu, a ne da se svakih nekoliko godina obnavlja ratna retorika i oblače uniforme – kaže Pupovac.

Snaga argumenata
Da li će SDSS od novih hrvatskih vlasti tražiti da više novca ulažu u krajeve u kojima žive srpski povratnici, s obzirom na to da ljudi koji su se tamo vratili žive u očajnim uslovima?

– Sljedeću Vladu Hrvatske moramo da snagom argumenata natjeramo na promjenu zakona kako bi ti krajevi dobili više. Prosperitet se ne gradi ni gledanjem u prošlost i proganjanjem komunističkih, udbaških i jugoslovenskih vještica, koje ne vidi niko osim onih koji su se dočepali moći, niti proglašavanje pravih antifašista fašistima, dok su fašisti postali antifašisti.

Kakav izborni rezultat očekuje SDSS nakon što u nedjelju budu zatvorene biračke kutije?

– Realno je da osvojimo tri mandata u manjinskoj izbornoj jedinici, kao i još jedan u Izbornoj jedinici devet, koja obuhvata nekoliko županija u Lici i Dalmaciji. Ako se ostvare naša predviđanja i dobijemo četiri poslanička mjesta u novom sazivu Hrvatskog sabora, to će biti prvi put da SDSS ima toliko poslanika u ovom tijelu.

Gotovo sve ankete pokazuju da će predstojeći izbori biti najneizvjesniji u istoriji Hrvatske. Ko je, po vašem mišljenju, blagi favorit za pobjedu – SDP ili HDZ?

– Tačno je da gotovo svi rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će se mrtva trka voditi između koalicija okupljenih oko SDP-a i HDZ-a. Tu se doslovno radi o borbi prsa u prsa! Ipak, postoje određene naznake da vladajući SDP ima blagu prednost kod birača.

Ko je za Srbe u Hrvatskoj poželjniji izbor – Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko?

– Za nas je poželjan svako ko ne podstiče isključivost i mržnju i ko ne njeguje aveti iz prošlosti. Srbi u Hrvatskoj kritički posmatraju sve što se dešava oko njih, ko je šta rekao ili uradio i na osnovu toga će donijeti konačnu odluku. U svakom slučaju, zbog tijesne razlike koja će postojati između vodećih hrvatskih stranaka, SDSS će biti neizbježan partner svakome ko namjerava da formira vlast. Očekujem da se telefoni u našoj stranci već u nedjelju uveče, odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta, usijaju od poziva onih koji bi željeli da sa SDSS-om ostvare postizbornu saradnju.

Da li će Srbi okrenuti leđa SDP-u zbog nedavnih poteza i izjava Zorana Milanovića, koje su do usijanja dovele odnose između Srbije i Hrvatske?

– Mi smo bili žestoki protivnici mjera koje je Milanović preduzimao protiv Srbije zbog migrantske krize. Na kraju, on je te mjere povukao. S druge strane, HDZ je posljednje tri godine radio na štetu srpsko-hrvatskih odnosa! Dovoljno je da se prisjetimo njihove žestoke antićirilične kampanje i nekih drugih antisrpskih stavova i izjava. Srbi u Hrvatskoj kritički više gledaju na HDZ, nego na SDP.

Press