Predsjednici šest najjačih političkih stranaka u BiH – SNSD-a, SDS-a, PDP-a, HDZ-a, SBB-a i SDA, na današnjoj konferenciji “Konsenzus o preuređenju političkog sistema 20 godina poslije Dejtona – realnost ili zavaravanje?” u Mostaru jedinstveni su u stavu da jedan narod ne treba drugom da bira predstavnike, ali još nema zajedničkog stava o modelima kako do toga doći.

Predsjednici SNSD-a, PDP-a i SDS-a Milorad Dodik, Mladen Ivanić i Mladen Bosić iznijeli su zajednički stav da će podržati bilo koji dogovor Hrvata i Bošnjaka u FBiH kada je riječ o izboru hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ističući da ostaju pri stavu da se član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bira na direktan način i da umjesto “Srbin” piše “jedan” što je, kako je naglašeno, bio veliki ustupak stranaka iz Republike Srpske.

Tokom prvog panela o temi “Kako prilagoditi politički sistem potrebama svih građana BiH /pripadnicima konstitutivnih naroda i ostalima/?”, Dodik je naglasio da se Ustav BiH može mijenjati isključivo dogovorom strana i podsjetio da je u Dejtonu definisano da su strane entiteti – Republika Srpska i FBiH.

On je ocijenio da bi najbolje rješenje bilo da Hrvati u FBiH dobiju izbornu jedincu i na taj način obezbijede izbor hravtskog člana Predsjedništva BiH, dodavši da je to isključivo pitanje dogovora Hrvata i Bošnjaka i da se Republika Srpska neće u to miješati.

Ivanić je izrazio sumnju da sadašnja politička struktura može doći do rješenja u vezi sa promjenom Ustava i izbornog zakona BiH.

Bosić je rekao da će srpski predstavnici prihvatiti svako rješenje Bošnjaka i Hrvata ako ono nije na štetu Republike Srpske.

RTRS