Pripadnici SIPA uhapsili su danas tri osobe s područja Bosansko-podrinjskog kantona, među kojima i komesara policije BPK, Ešefa Hurića (57), koje terete za ratne zločine počinjenje nad Srbima u Goraždu!

Prema informacijama iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je akcija izvedena, pored Hurića, uhapšen je i Ibro Merkez (73), advokat iz Goražda, te Ahmet Sejdić (55) iz Sarajeva.

Njih trojica se nalaze pod istragom Tužilaštva BiH u čak dva predmeta, koja se odnose na ratne zločine počinjene na području Goražda tokom 1992. i 1993. godine.

– Osumnjičeni su da su kao visoki funkcioneri policijskih i vojnih struktura počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti. Merkez i Hurić su u svojstvu komadanata SJB Goražde učestvovali u realizaciji komandi Predsjedništva Skupštine opštine (SO) Goražde i njenog predsjednika, o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području te opštine i razoružanju sela Bučje. Takođe, učestvovali su u protivzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu – navode u Tužilaštvu BiH.

Ističu da su Merkez i Hurić na taj način planirali, naredili, počinili, pomagali i učestvovali u zarobljavanju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, muškaraca i žena različite starosne dobi, te djece, a koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije policijske stanice, kao i u druge objekte. Zarobljeni civili su u navedenim objektima držani u nečovječnim uslovima više mjeseci, sve do 1993. godine.

– Više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, u nečovječnim i nehigijenskim uslovima, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zarobljavanja, loših uslova i nepružanja pomoći, dvije osobe su smrtno stradale – ističu u Tužilaštvu BiH.

Dodaju da se kao posljedica navedenih zločina desilo trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva s navedenog područja.

S druge strane, Sejdiću je na teret stavljeno da je za vrijeme rata u BiH, na teritoriji opština Rudo, Višegrad i Goražde, od početka jula 1992. do sredine februara 1993. godine, u svojstvu komadanta Prve višegradske brigade Armije BiH, zajedno s drugim pripadnicima te vojske, naredio, podstrekivao, pomagao, učinio ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju i zarobljavanju, te preseljenju i raseljavanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima koji su bili pripadnici Vojske RS. Kao posljedica počinjenih zločina, više osoba izgubilo je život.

Press