Tužilaštvo BiH završilo je s pisanjem optužnice protiv ratnog komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koja bi, kako za Press otkrivaju odlično obaviješteni izvori, trebalo da bude objavljena najkasnije do 1. decembra!

U optužnici protiv Mahmuljina, koju je pripremalo Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH, ovog penzionisanog bošnjačkog generala terete da je kao glavnokomandujući bošnjačkih snaga prilikom napada na srpsko selo Vozuća u ljeto 1995. godine odgovoran za ratne zločine i ubistva nekoliko desetina zarobljenih srpskih civila i vojnika.

– Optužnica protiv Sakiba Mahmuljina je otkucana i biće objavljena najkasnije do početka sljedećeg mjeseca. Osim ratnog komandanta bošnjačkog Trećeg korpusa, za koga postoje neoborivi dokazi da je komandovao operacijom “Farz 95” prilikom koje su pripadnici odreda “El Mudžahid” i nekoliko brigada tzv. Armije BiH napali Vozuću i masakrirali na desetine zarobljenih Srba, optužnicom je obuhvaćeno još nekoliko nižerangiranih oficira tzv. Armije BiH iz zavidovićke brigade – otkrivaju naši sagovornici.

Oni dodaju da je na podizanje optužnice protiv Mahmuljina presudno uticala nedavna posjeta glavnog haškog tužioca Serža Bramerca BiH, prilikom koje je on, prema njihovim riječima, od glavnog bh. tužioca Gorana Salihovića tražio konkretan odgovor na pitanje dokle je bh. tužilaštvo došlo u vezi s istragom protiv odgovornih u predmetu “Vozuća”.

– Višegodišnja istraga protiv Mahmuljina i ostalih koje terete za zločine u Vozući intenzivirana je sredinom ove godine, a posebno nakon prošlomjesečnog sastanka Serža Bramerca s glavnim tužiocem BiH. Osim toga, pritisak na bh. tužilaštvo da konačno podigne optužnicu za ratne zločine protiv nekog od najviših bošnjačkih ratnih funkcionera već dugo postoji i iz Republike Srpske. S obzirom na to da protiv Mahmuljina postoji više nego dovoljno dokaza, pisanih, audio i video materijala koji pokazuju da je direktno komandovao napadom na Vozuću i javno hvalio i odlikovao mudžahedine koji su u tom selu mučili i ubijali srpske zarobljenike, ovaj bošnjački general bi već početkom sljedećeg mjeseca trebalo da se nađe na optuženičkoj klupi – tvrde naši sagovornici.

Iz Tužilaštva BiH juče nisu željeli da komentarišu saznanja našeg lista o predstojećem podizanju optužnice protiv Sakiba Mahmuljina, navodeći da su informacije o istragama u predmetima ratnih zločina povjerljive prirode.

Press