Bosni i Hercegovini prijeti realna opasnost od eskalacije terorističkih napada radikalnih islamista, koji su nedavnim ubistvom dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i jučerašnjim bombaškim napadom na Policijsku stanicu Zavidovići poslali jasnu poruku da BiH smatraju svojom legitimnom metom, saznaje Press!

Iako do zaključenja ovog broja našeg lista nisu bili otkriveni počinioci jučerašnjeg napada u Zavidovićima, kao ni motiv zbog čega je bačena eksplozivna naprava na krov policijske stanice u tom gradu, direktor SIPA Perica Stanić za Press je izjavio da postoji osnovana sumnja da je riječ o terorizmu. On dodaje da je upravo iz tog razloga Tužilaštvo BiH izuzelo ovaj slučaj iz nadležnosti Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

– Postoje indicije da u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela terorizma. Istražioci SIPA intenzivno rade na otkrivanju počinilaca, a već je identifikovano i nekoliko sumnjivih lica – rekao je Stanić.

Galijašević: Pažljivo biraju mete!

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, tvrdi da jučerašnji napad na Policijsku stanicu Zavidovići treba razumjeti kao upozorenje terorista da su spremni za mnogo ozbiljnije akcije.

– Bomba je bačena iza ponoći i to na dio zgrade u kojem nije bilo policajaca. Jasno je da cilj napada nije bio da se izazovu žrtve, već upozorenje policijskim strukturama da “ne čačkaju mečku”. Nedavni napad na pripadnike OS BiH, a sada policije, pokazuju da su teroristi ciljano birali institucije koje simbolizuju državu – kaže Galijašević.

Da opasnost od novih terorističkih napada nije prošla potvrđuje i jučerašnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona da stepen bezbjednosti u ovom kantonu podigne na najviši nivo! U pozivu koji je Vlada TK poslala svim lokalnim zajednicama, preduzećima, ustanovama i građanima, između ostalog, apeluje se i na organizovanje pojačane zaštite objekata i imovine.

– Pojačana zaštita posebno je potrebna na mjestima odakle se građani snabdijevaju pitkom vodom, električnom energijom, mjestima gdje se okuplja veći broj građana na različitim manifestacijama (sportskim, kulturno-zabavnim, sajmovima), kao i vjerskim objektima te da se u punom kapacitetu ostvari odgovarajuća saradnja s nadležnom policijskom stanicom – navodi se u pozivu.

Odlično obaviješteni izvori Pressa iz bezbjednosnih struktura BiH otkrivaju da su nadležne policijske i obavještajne službe došle u posjed prilično pouzdanih informacija prema kojima bi se, navodno, sljedeći teroristički napad mogao dogoditi baš na području Tuzlanskog kantona!

– Postoje određena saznanja koja se ne smiju ignorisati. Upravo zbog toga je Vlada Tuzlanskog kantona odlučila da stepen bezbjednosti u kantonu podigne na najviši nivo. Ne treba praviti paniku, ali cijeloj ovoj situaciji treba pristupiti na najozbiljniji način – ističu naši sagovornici.

Tvrdnje iz Austrije – BiH prijeti odmazda

Analizirajući stanje u BiH nakon nedavnog terorističkog napada u Sarajevu i ubistva dvojice pripadnika OS BiH, bečki dnevnik “Kurir” objavio je da BiH “prijeti opasnost od odmazde Islamske države” jer su, kako se navodi, austrijska i bh. policija razbile određene terorističke centre.

“Kurir” ocjenjuje da je napad na dvojicu vojnika u Sarajevu odmazda za operaciju “Palmira”, kojom su “austrijska i bosanska policija razbile veliku mrežu za regrutovanje boraca za Islamsku državu”. Akcija je, kako se navodi, počela 2014. u Austriji, kada je 900 policajaca u Beču, Gracu i Lincu učestvovalo u hapšenju 29 osoba osumnjičenih za veze sa Islamskom državom. Među uhapšenima se nalazio i Mirsad Omerović iz Tutina, koji je osumnjičen da je imao direktnu vezu sa kalifom tzv. Islamske države, Abu Bakr el Bagdadijem, kao i veze u BiH.

Press