Po nalogu Tužilaštva BiH Novom Gradu lišeno je slobode pet lica, a vrše se protivustavni pretresi na ukupno četiri lokacije. Pretres traje i u zgradi Stanice javne bezbjednosti koju su opkolili pripadnici Sipe.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine od ranih jutranjih sati, veći broj radnika Sipe učestvuje u akciji hapšenja osumnjičenih za ratne zločine. Istražioci Tužilaštva BiH nalaze se na terenu gdje koordiniraju akcijom.

Aktivnosti se sprovode u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992. godine. Uhapšeni su: Babić Ljuban (53), Balaban Ranko (56), Karlica Rajko (47), Odžić Mirko (55) i Brčin Milenko (52)

Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili krivično djelo–zločin protiv čovječnosti.

Angažovani su i dodatni timovi Sipe, koji pružaju podršku u akciji. Pretresi se vrše u zgradi Opštine i sjedištu Komunalnog preduzeća, te na još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

RTRS