Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora petorici Srba koji se sumnjiče za ratni zločin na području Novog Grada.
Pritvor je predložen za LJubana Babića /53/, Ranka Balabana /56/, Rajka Karlicu /47/, Mirka Odžića /55/ i Milenka Brčina /52/ zbog optužbi za ratni zločin.

U Tužilaštvu je potvrđeno Srni da je pritvor petorici osumnjičenih predložen zbog opasnosti od njihovog uticaja na svjedoke i saučesnike, te mogućnosti prikrivanja dokaza.

Kao razlog za određivanje pritvora Tužilaštvo je navelo da bi puštanje na slobodu ovih lica izazvalo uznemirenje javnosti.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, juče su po nalogu Tužilaštva BiH, na području Novog Grada proveli opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje su uhapsili ovu petoricu.

U toku akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kao i zgrade Policijske stanice, opštine i sjedišta komunalnog preduzeća, radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza, kao i radi otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Vlada Republike Srpske odlučila je da zbog protivustavnog djelovanja Sipe bude prekinuta saradnja sa ovom agencijom, te Sudom i Tužilaštvom BiH, što je podržala i Narodna skupština.

SRNA