Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je da BORS već dugo upozorava na neprihvatljiv rad i praksu Tužilaštva i agencija za sprovođenje zakona na nivou BiH i da odluku Vlade Srpske smatra upozorenjem da se o tim problemima konačno mora razgovarati i riješiti ih tako da svi pred zakonom budu isti.
“Ne želim, ali moram podsjetiti i na pitanje zašto nam se posljednji tragični sukob u BiH dogodio. Upravo zbog toga što nismo bili ravnopravni”, rekao je Savčić, reagujući na jučerašnja hapšenja u Novom Gradu u okviru akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i upadu Supe u opštinu, Policijsku stanicu i komunalno preduzeće.

Prema njegovim riječima, BiH se ne može urediti prema volji samo jednog ili dva naroda.

“Ona može samo da se uredi dogovorom tri naroda koji ovdje žive i ko to ne shvata vuče nas unazad i u novu katastrofu”, poručio je Savčić u Bratuncu.

On je izrazio nadu da će, ipak, biti toliko pameti da se to izbjegne.

“U aprilu ove godine predložili smo i Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke koji se odnose na rad Tužilaštva i Suda BiH. Međutim, to nije bilo dovoljno niti je uticalo da Tužilaštvo i Sud BiH promijene praksu”, zaključio je Savčić.

SRNA