Predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić kaže da su Sud i Tužilaštvo BiH prevršili svaku mjeru i da BORS podržava stavove rukovodstva Srpske o prekidu saradnje s ovim institucijama i SIPA. Savčić ističe da sve ima svoje granice, pa tako i strpljenje boraca u RS, koji naprosto više ne mogu da trpe diskriminaciju pred pravosudnim institucijama na nivou BiH.

– Praksa Suda i Tužilaštva BiH, korišćenje dvostrukih aršina i diskriminacija Srba više ne možemo tolerisati. Pri tome ne mislim samo na neustavnu primjenu Krivičnog zakona BiH, već i na diskriminaciju kada je riječ o kvalifikaciji krivičnih djela. Za potpuno ista krivična djela daju se različite kvalifikacije, pa Srbe terete za zločine protiv čovječnosti, dok se za zločine nad Srbima po pravilu koriste drugačije kvalifikacije i apsolutno niko ne može da odbrani tezu da nije riječ o diskriminaciji. Upravo zbog toga, svi bi trebalo da postanu svjesni činjenica da se BiH ne može graditi po mjeri i volji jednog ili dva naroda. Ako se ne gradi po volji sva tri naroda, BiH nema budućnost – kaže Savčić.

Kako zaustaviti tu pogubnu praksu pravosuđa BiH?

– Posljednji potezi institucija RS predstavljaju pokušaj da se tome stane u kraj. Ako imamo imalo odgovornosti prema vlastitim sudbinama, onda bi to drugoj strani trebalo da bude konačni signal da kažu “ovo nije u redu”. Mi iza sebe imamo tragično iskustvo i stravičan sukob i to ni u primisli ne treba više nikome.

Svako će biti uz svoj narod!
Da li odluka vlasti RS da pripadnicima SIPA onemogući pretres institucija u RS može dovesti do sukoba između Srba u MUP-u RS i Srba zaposlenih u SIPA?!

– Ubijeđen sam da ne može! Imali smo takvu situaciju i početkom devedesetih godina, kada je veliki broj Srba radio u raznim institucijama. Ako ponovo dođe vrijeme da se opredjeljujemo, a ne daj bože da dođe, uvjeren sam da će opet svako biti uz svoj narod, a ne uz bilo kakvu instituciju. Ubijeđen sam da nema normalnog čovjeka koji želi takvu situaciju, ali praksa pravosudnih institucija BiH naprosto je postala neizdrživa i više se ne može tolerisati. Saopštenjima i osudama više jednostavno ništa nije moglo biti postignuto, jer je sve to bilo jalovo, a moguće je da je nekoga i ohrabrivalo, jer je to tumačio na način “vidiš da oni samo izdaju saopštenja i verbalno osuđuju, a ne rade ništa konkretno”.

Da li to znači da BORS podržava odluke Vlade i Narodne skupštine RS?

– BORS mora podržati stavove rukovodstva RS kada je u pitanju zaštita naših saboraca od diskriminacije pred pravosuđem BiH i tu nema nikakve politike. Više od 90 odsto Srba, optuženih od Tužilaštva BiH, optuženi su za zločin protiv čovječnosti. To je ciljano i namjerno rađeno, da bi im se sudilo po KZ BiH i da bi bili osuđeni na što dugotrajnije zatvorske kazne. Ovo je poziv da kroz normalan razgovor mnoge otvorene stvari riješimo onako kako su riješene u svakoj normalnoj zemlji. Zaključke Vlade i NSRS posmatramo kao poruku da “ovako više ne može”, jer mi naprosto nismo ravnopravni. Pa, mi smo se i prije 20 godina borili za ravnopravnost, a ne zato što smo htjeli bilo šta drugo.

Vi ste u niz navrata upozoravali na to da je mnogim osuđenicima narušeno pravo na pravično suđenje i da o tome postoje presude, ali da se one ne sprovode u praksi. Da li je i dalje tako?

– Da li je pravo i pravda, kada se ukine presuda zbog povrede prava na pravično suđenje, da ta lica i dalje ostaju u zatvoru?! Po zakonu, oni bi morali da budu pušteni na slobodu do pravosnažnosti nove presude, ali to se ne radi.

Koliko ima takvih ljudi?

– Na desetine! Ako imamo sistem i državu u kojoj nismo svi ravnopravni pred sudom, šta treba da očekujemo i da čekamo?! Da nas sve pozatvaraju i zaključaju iza sedam brava, dok se neko od njih ne sjeti da kaže “ovo nije u redu”?! U aprilu ove godine predlagao sam, ako ništa ne bude preduzeto u vezi s nakaradnom primjenom Krivičnog zakona, Zakona o krivičnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, da naprosto moraju biti donesene odluke kojima će se zaštititi naši građani, da bi bili ravnopravni pred sudovima. Ništa drugo mi ne želimo, nego da budemo ravnopravni.

Kako komentarišete činjenicu da je više Srba osuđeno za ratne zločine pred sudovima u RS, nego pred Sudom BiH?!

– Nije kvantitet mjerilo da li je nešto u redu ili nije. Bitno je da su presude pravedne i zasnovane na dokazima i relevantnim činjenicama, a u presudama Suda BiH ima niz presuda koje nisu zasnovane na činjenicama ili su utemeljene na izjavama lažnih svjedoka. Dokad ćemo to tolerisati?! Ako naša pravda počiva na tome, onda tu nema pravde, a kad nema pravde i pravne sigurnosti, onda moramo preduzimati druge mjere.

Press