“Svih ovih mjeseci i godina govorim da je veoma teško otvoriti pitanje Dejtonskog sporazuma, jer će se odmah pojaviti tri različite vizije BiH što onda znači svađu i sukobe, a ne pomake. Mislim da se dobar dio ravnopravnosti može postići i u okviru postojećeg sistema kad to ljudi hoće, ako to žele”, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu na prijemu koji je predsjedavajući Predsjedništva Bih Dragan Čović organizovao povodom katoličkog Božića.

Prema njegovom mišljenju, svaki, pa i najidealniji sistem može da bude zloupotrijebljen ako se ne žele kompromisi i rješenja.

On je naglasio da je u ovoj godini načinjen značajan pomak kada je riječ o BiH i da je očito da je napravljen odlučujući iskorak prema EU.

“Nadam se da će i 2016. godina proći u mijenjanju slike o nama, da će biti ozbiljnija slika nego što je bila i da će to lagano početi da privlači investitore, te da će građani lagano početi da osjećaju neki boljitak od svih aktivnosti”, rekao je Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, dio budžeta iz kojeg se finansira kultura u BiH “neutralan je za Republiku Srpsku”.

“Trećina sredstava od iznosa za kulturu biće vraćena institucijama kulture u Republici Srpskoj. Taj budžet je sa našeg stavništa neutralan i on je danas na Predsjedništvu BiH smanjen u odnosu na osnovni prijedlog”, naglasio je Ivanić.

On smatra da Republika Srpska od sedam institucija kulture u Sarajevu treba da ima interes za Zemaljski muzej.

“Ne vidim zašto Republika Srpska ne bi učestvovala u upravljanju tim muzejom jer je tu puno istorije srpskog naroda, puno spomenika, djela koja su vezana za srpski narod. Protiv sam toga da to bude institucija BiH”, rekao je Ivanić.

On kaže da to treba da bude dogovor dva entiteta, jer je kultura na nivou entiteta i oni se o tome mogu dogovoriti ako žele, dodajući da ostalih šest institucija kulture u Sarajevu nemaju tu težinu i značaj.

Ivanić je rekao da neki predstavnici iz Sarajeva igraju nepotrebnu političku igru “pa ministar na silu sam imenuje upravne odbore, što je potpuno neprihvatljivo”.

SRNA