U Prkosu Lasinjskom i Dugom Selu Lasinjskom u Hrvatskoj, gdje su 21. decembra 1941. godine ustaše na najmonstruozniji način pobile 1.446 Srba, među kojima je bilo 359 djece do 15 godina, danas je obilježeno 74 godine od ovog masakra.

Žrtve su ubijane ne samo iz vatrenog oružja, već i najzvjerskijim iživljavanjima – noževima, premlaćivanjima, spaljivanjima, zlostavljanjima i na druge monstruozne načine, saopšteno je iz Udruženja “Јadovno 1941”.

U toku akcije, koju je naredio ustaški poglavnik Ante Pavelić, nakon usmrćivanja svih uhvaćenih žitelja, opljačkana su, a zatim i spaljena napadnuta sela. Cilj je bio uništiti bilo kakve uslove za dalji život na ovim prostorima.

Selo Prkos se do teritorijalne reorganizacije nalazilo u sastavu opštine Karlovac, a od tada se nalazi u sastavu opštine Lasinja.

Prvi put je nazvano imenom Prkos 1890. godine, a od 1910. godine naziva se Prkos Lasinjski. Te godine u selu su živjela 435 stanovnika i broj se vremenom uvećavao sve do strašnog 21. decembra 1941. godine.

Nažalost, posljedice istrebljenja Srba iz ovih sela osjete se do danas, pa tako od nekadašnjih 600 žitelja Prkosa Lasinjskog u ovome trenutku živi tek njih tridesetak.

Međutim, ono što preostalom življu predstavlja još veću muku jesu provokacije sa kojima se često susreću. Tako su 1. novembra 2010. godine, na dan kada rimokatolici proslavljaju Dan svih svetih, nepoznati počinioci uništili ploču sa imenima postradalih žitelja ovoga sela. Počinioci ni do danas nisu pronađeni.

“Sveta dužnost svih hrišćana je da se mole za sve upokojene, a pogotovo za one iza kojih nije ostao niko ko bi prislužio svijeću za pokoj njihovih duša”, poručuju u Udruženju “Јadovno”.

SRNA