Obrve mogu da promijene kompletan izgled vašeg lica. Ponekad nismo ni svjesni koliko su važne. Neke stvari ne možemo da popravimo šminkom ma koliko se trudili.

Ali, ako su vam obrve pretanke (čupali ste ih pretjerano i oblikovali pretanko) ili su godine učinile svoje, pa su obrve prorijeđene, spas potražite u prirodnim tretmanima.

Konačno su tanke i “zašiljene” obrve izašle iz mode, sada su u trendu malo deblje, potpuno prirodne ili lijepo “neizvještačeno” oblikovane. Naučite kako da ih regenerišete, kako da ih učinite gušćima i onda se bacite na oblikovanje.

Zašto je važna regeneracija i njega obrva?

Obrve rastu mnogo brže nego kosa. Trebalo bi da ih njegujete i čuvate isto koliko i kosu. Njega obrva je čak važnija jer ih ponekad tretiramo i “napadamo” više nego kosu, posebno ako često koristite šminku i olovku za obrve. Postojali su čak i slučajevi da su obrve uveliko istanjene i prorijeđene (gotovo nestale) zbog pretjerane upotrebe šminke i loše njege. Naravno, moguće je da se prorijede i zbog nekih bolesti.

Čak i ako vam nije potrebno da podebljate obrve, ovi tretmani su vrlo korisni jer svi ih moramo s vremena na vrijeme njegovati. Sa njima radite detoks folikula dlake i eliminišete toksine iz kože. Uz to jačate dlaku i radite nježan piling. Ne treba vam mnogo vremena za ove tretmane, a vaše obrve će vam biti zahvalne.

Priprema

Pronađite odgovarajući “alat” za ove tretmane. Najbolje bi bilo da temeljno operete četkicu za obrve ili čak četkicu maskare i da sa njom nanosite smjese, kreme i ulja. Preporučićemo vam tri tretmana – biljni čajevi, prirodna ulja i limunova korica. Važno je, takođe, da redovno češljate (svaki dan) i podsijecate obrve (jednom sedmično). Ne zapostavljajte ih ili će “podivljati”, pa neće rasti u jednom smjeru i zaglađene.

Biljni čajevi

Za regeneraciju obrva odličan je zeleni čaj. Stavite jednu kašiku listova zelenog čaja u šolju vode i kuvajte 15 minuta. Sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da se ohladi. Natopite kuglicu vate ili štapić za uši u ovaj čaj i time prelazite preko obrva u smjeru rasta nekoliko puta. Ne ispirajte. Ostavite da se prirodno osuši. Na ovaj način stimulišete folikule dlake i jačate korijen. Ali, imajte na umu da rezultate trebati sačekati dva-tri mjeseca. Budite uporni.

Prirodna ulja

Za regeneraciju kose najbolja su ulja badema, maslina i ricinusa. Isto važi i za obrve. Ova ulja njeguju dlaku i jačaju njen korijen. Prodiru u kožu, jačaju dlaku iznutra, sa mjesta rasta. Koristite jedno od ovih ulja. Nanosite ih češljem za obrve svako veče pred spavanje. Ujutro operite, uklonite sa lica. Ovaj tretman se preporučuje svima koji žele da održe obrve jakima i spriječe opadanje dlaka.

Limunova korica

Pomiješajte dvije kašike limunove narendane korice sa jednom kašičicom maslinovog ulja i ostavite da odstoji pet dana. Kada mješavina bude spremna, malu količinu nanesite na obrve četkicom ili prstima. Ostavite da djeluje nekoliko sati, pa onda operite mlakom vodom. Ponavljajte svaki dan nekoliko sedmica i primijetićete promjenu.