Policijski službenici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor održali su danas predavanje učenicima osmog i devetog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” Prijedor s ciljem da se djeca što bolje informišu o upotrebi pirotehničkih sredstava i posljedicama koje mogu izazvati.
“CJB Prijedor apeluje da roditelji djecu informišu o mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehničkim sredstvima, da petarde nisu igračke, da ne postoji bezopasna pirotehnika i da nestručnim rukovanjem nastaju povrede”, saopšteno je danas iz CJB-a Prijedor.

Prijedorski CJB upozorava da petarde nisu bezopasne i da nestručno rukovanje može ostaviti trajne posljedice po čovjeka. Korišćenje pirotehnike može dovesti do teških povreda sa trajnim posljedicama po zdravlje, požara i eksplozije.

“Kod 70 odsto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok 30 odsto čine opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha”, navodi se u saopštenju.

Upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava na javnim mjestima kažnjiva je zakonom. Izričito je zabranjena upotreba u zatvorenom prostoru i na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Tokom praznika policija će zajedno sa inspekcijskim organima sprovesti pojačane aktivnosti s ciljem sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava, dok se vlasnici prodavnica, koje imaju zakonsko ovlašćenje za prodaju pirotehničkih sredstava, upozoravaju da kupovina i prodaja moraju biti u skladu sa zakonskim propisima.

SRNA