Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske do 30. decembra realizuje preventivnu kampanju “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja”. Cilj kampanje je podizanje svijesti građana o posljedicama upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.

U akciji učetvuju i policijski službenici Policijske uprave Prijedor, koji su danas na Trgu majora Zorana Karlice dijelili letke i razgovarali sa građanima o negativnim posljedicama upotrebe vatrenog oružja.

“Policijska uprava Prijedor realizovaće preventivne aktivnosti, prije svega u smislu kontaktiranja predstavnika lokalnih zajednica, mjesnih zajednica, ZEV-a, s ciljem upoznavanja građana o štetnim posljedicama upotrebe vatrenog oružja, ali i o sankcijama koje su predviđene Zakonom o prekršajima RS”, izjavio je Mario Milašin, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

On je najavio da će policijski službenici zajedno sa republičkim i gradskim inspektorima vršiti kontrolu objekata u kojima se prodaju pirotehnička sredstva. Takođe, u osnovnim i srednjim školama biće održana predavanja na temu pirotehničkih proizvoda. U toku 2022. godine na području PU Prijedor ukupno je evidentirano 34 krivično djelo neovlašćene proizvodnje i prometa oružja i eksplozivnih materija, te tri prekršaja definisana Zakonom o javnom redu i miru RS, neovlašćena upotreba vatrenog oružja.

“Što se tiče sankcija, krivičnim zakonom predviđene su novčane kazne i kazne zatvora u trajanju od godine do 10 godina. Kazne predviđene Zakonom o javnom redu miru RS kreću se od 400 KM do 1.200 KM, te zatvorska kazna u trajanju do 40 dana”, pojasnio je Milašin.

Iz PU Prijedor apelovali su na sve građane da tokom predstojećih praznika ne koriste vatreno oružje i pirotehnička sredstva, te da ih proslave mirno i dostojanstveno i da ne ugrožavaju živote ljudi.

Izvor: kozarski