U zagrebačkoj bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici služena je misa zadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Inicijativa “Protiv fašizma” organizovala je protest protiv rehabilitacije njegovog lika i djela, a tokom njihovog okupljanja napala ih je grupa fašista, rekli su članovi Radničke fronte za Index.

Kako tvrdi jedan od organizatora protesta, Marko Milošević iz Radničke fronte, došlo je do fizičkog obračuna grupe fašista i antifašista  stotinjak metara od mjesta protesta, piše N1.

“Na nekoliko stotina metara odavde napala nas je grupa od deset do 15 fašista i pokušala doći do slabijih dijelova naše povorke. Bilo je udaraca i gađali su nas i metalnim kantama za smeće. Nisu očekivali organizovaniji otpor. Nakon razmjene udaraca povukli su se glavom bez obzira.

Elementi fašizma nisu nipošto nestali. Naprotiv, moglo bi se reći da je 2015. pokazala da su samo još jači. Dolaskom nove vlade u nekim stvarima možemo biti sigurni da će se ovaj trend samo nastaviti”, rekao je Milošević.

Podsjetimo u spomenutoj bazilici već godinama se održava misa za ustaškog poglavnika, a tek zadnjih nekoliko godina građani su počeli reagovati demonstracijama protiv rehabilitacije njegovog lika i djela.