I danas međusobne optužbe vlasti i opozicije u Srpskoj. Predsjednik Republike Milorad Dodik još jednom je ponovio da je potpuno neprihvatljiva odluka Predsjedništva BiH da se poveća budžet Ustavnom sudu BiH, u vrijeme kada je ovaj sud donio odluku o neustavnosti 9. januara, Dana Republike.

NDP je predsjednika Republike optužio da ima plan rušenja opozicije. Tvrde da će u saradnji sa policijom i pravosudnim institucijama Srpske, u narednim danima vlast kompromitivati pojedine članove stranaka iz tzv. Saveza za promjene. Njihove optužbe, predsjednik Dodik je odbacio.

Јedna riječ – neprihvatljiva. Ovo je jedini komentar predsjednika Srpske na odluku da budžet Ustavnog suda BiH bude uvećan za 100.000 KM.

Pokušao je to da objasni Mladen Ivanić (PDP), član Predsjedništva iz Republike Srpske. Oštricu okreće prema Dodiku. Ističe, za vrijeme vladavine SNSD-a budžet ove institucije uvećan je za 1,1 milion KM.

Predsjednika Srpske i, kako je rekao, “ekipu oko njega”, lider NDP-a Dragan Čavić optužio je da pripremaju političko-pravosudnu diskreditaciju njega i još najmanje četvorice političara iz stranaka Saveza za promjene. Na udaru su, tvrdi, i Mićo Mićić, Obren Petrović, Milovan Cicko Bjelica i Slavko Vučurević.

Dodik odgovora da nikada ništa nije montirao i nije uticao na bilo koji pravosudni postupak. Ističe, onaj ko je kriv, bez obzira iz koje političke strukture dolazi, treba da odgovara.

– Isto tako, hajka koja se provodi treba da stane i da se da šansa da istražni organi to rade. A Dragan Čavić neka odgovori javnosti zašto je promovisan od strane Britanaca da bude vođa pokreta koji treba da destabilizuje Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

Sličnog su stava vlast i opozicija jedino kada je riječ o članstvu BiH u NATO-u.

– Narod će odlučiti da li želi da ovaj prostor uđe u NATO bez Srbije. Da li želi NATO granicu na Drini. O tome će narod odlučivati i kakva bude odluka naroda, takva će biti i moja odluka – rekao je predsjednik Srpske.

– Јa mislim da tek kad sve zemlje u regionu budu u NATO-u, onda i BiH ima uslove. Prije toga bilo kakva priča je preuranjena i nepotrebna – rekao je Ivanić.

Ivanić podsjeća da je prethodni saziv Predsjedništva BiH podnio zahtjev za Akcioni plan. Tu jedino vidi mogućnost pomaka, u ovoj fazi, kaže, ne i članstva.

RTRS