Predstavnici PDP-a ponovili su jučerašnje tvrdnje NDP-a o planu vlasti za orkestrirane napade na opoziciju.

Najave predsjednika Srpske da je vrijeme za konačni obračun sa opozicijom, potpredjsednik PDP-a Igor Crnadak, nazvao je frustracijama zbog slabljenja položaja vlasti u očima međunarodnih partnera.

Predsjednik Srpske odgovara da je vrijeme za obračun, ali političkim sredstvima.

“Milorad Dodik, očigledno se zabavlja nazivajući opoziciju raznoraznim imenima”, rekao je potpredsjednik PDP-a, Igor Crnadak, međutim, ni sam ne ostavši dužan . Predsjednika Srpske nazvao je “pobješnjelim”! SNSD je, tvrdi Crnadak, izgubio ekskluzivitet u odnosima sa Srbijom, Rusijom, te Pravoslavnom crkvom koji sada, kako kaže, jednako poštuju i opozioni blok u Srpskoj.

Izjava: Crnadak. I to njega, naravno, boli. Vidjeli ste da su odnosi sa Rusijom Saveza za promjena podjednako dobri, u najmanju ruku, kao što su i drugog političkog bloka. I vidjeli ste da više, i kad je u pitanju Crkva, ne postoji onaj ekskluzivitet kada je gospodin Dodik želio da ima- on i njegova politička partija”, izjavio je danas Crnadak.

“Uživanje podrške ili nečega na svim stranama svijeta, to uopšte na bih komentarisala. Јa mislim da je višak sve to što oni govore. Mislim da su oni dobro izgubili svoje orjetnire i kompas da su ušli u sferu koja već izlazi iz okvira političkih naklapanja”, reagovala je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Crnadak je naveo i da je opozicija na oprezu, jer očekuju hapšenja i napade od strane vlasti u Srpskoj.

“Јedan vrlo perfdan udar na opoziciju ovdje i na pojedince i da vam pravo kažem- mi se za to spremamo”, dodaje Crnadak.

Predsjednik Srpske, rekao je da se planira razračunati sa opozicijom, ali da to ne podrazumijeva nikakvo uzimanje puške u ruke, već političku borbu.

“To ne znači da će neko sad uzeti pušku. To znači da ćemo se politički obračunati sa stavovima, kao što je ovaj Crnatkov”, rekao je danas predsjednik Srpske.

Dodik se osvrnuo i na navode iz PDP-a o njihovim zaslugama za neusvajanje rezolucije o Srebrenici.

“Mladen Ivanić nije htio da zakaže sjednicu Predsjedništva i ne zatraži izjašnjavanje. Ostalo je da BiH nema stava- što je opasno. Mi smo tražili da BiH ima stav, a nije mogla da ima drugi stav, osim da odbije. Ako je Mladen Ivanić imao hrabrosti, a nije jer je kukavica, da stavi tu tačku na dnevni red, onda bi ga vjerovatno preglasala druga dva člana Predsjedništva. On bi podnio vitalni nacionalni interes, došlo bi ovdje do Parlamenta Republike Srpske, Parlament Srpske bi to odbio i zvanični stav BiH bio bi odbijanje”, kaže Dodik.

Premijerka Srpske izjavila je da Vlada u ovom momentu ima previše posla da bi davala značaj izjavama Igora Crnadka.

RTRS