Čuveni televizijski kanal HBO najavio je 24. april ove godine kao datum premijere šeste sezone svoje megapopularne serije “Igra prestola”, uz najavu da je već odobreno snimanje sedme i osme sezone.

U pitanju je vrlo jednostavna i sasvim razumljiva računica ovog čuvenog TV kanala. Dok milionska publika, koja plaća pretplatu za HBO, želi da gleda zakulisne intrige i borbe moćnika zbog kraljevskog prestola u izmišljenom mitskom kraljevstvu Vesteros, biće i novih sezona. U “kraljevstvu” poznatom kao BiH u toku je sukob koji bi se mogao nazvati “Rat fotelja”! Tragikomična borba u kojoj se domaći moćnici bore da svoje cijenjene pozadine strpaju u više nego udobne državne fotelje, a svi ostali osuđeni su na ulogu publike.

Budući da je poznato da se u ljubavi ili ratu ne biraju sredstva, tako se ni ovdje ne ustručavaju previše od niskih udaraca. Dojučerašnji saveznici nazivaju se izdajnicima ili kriminalcima. Na sve strane se prijeti hapšenjima ili optužnicama. Policija hapsi nepodobne, a sudovi oslobađaju podobne saveznike. Dezerteri iz sopstvenih redova prozivaju se kao “papci”, a dezerteri iz tuđih redova hvale kao poželjni politički partneri. Pretresa se prljavi veš svakog ko bi mogao da se nađe na putu do osvajanja fotelje, od familije, preko saradnika, do kumova. Na sve strane pojavljuju se tajni snimci i nezgodni svjedoci. Otkrivaju se sumnjive kupovine kuća i tajne posjete stranim ambasadama. Međusobno pljušte optužbe uz pominjanje iznosa koji zaustavljaju dah običnim smrtnicima.

Ukratko, surovi rat koji po količni spletki i podmetačina nimalo ne zaostaje za svojim televizijskim pandanom. Problem je samo što domaću publiku, za razliku od televizijske, niko nije pitao da li želi da gleda ovu nemilosrdnu borbu. A još manje da li želi da plaća cijenu za gledanje ovog prljavog obračuna. Nažalost, gledamo ga i plaćamo. I to vrlo skupo, iz dana u dan.

Pri tome još više iritira što za svoje pare dobijamo očajnu glumu, izlizane scenarije i sve bezličniju režiju sage, čiji je kraj svima unaprijed dobro poznat. Moćnici će se dočepati fotelja, uz nekoliko privremenih gubitaka u svojim redovima. Publika će ostati razočarana i praznih džepova, osuđena da čeka izbijanje novog foteljaškog rata. Do njega će sigurno doći jer su u našem malom kraljevstvu samo fotelje važne. I samo za njih imamo pretendenata napretek. Toliko da postoji realan strah da nam u u budućnosti neće ostati ništa drugo za zabavu osim dosadnih avantura naših neuništivih foteljaša!

Press