Ratni komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakib Mahmuljin spreman je da prizna krivicu za zločine koje su pripadnici odreda “El Mudžahid” počinili nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima u Vozući!

Prema saznanjima portala “The Bosnia Times”, Mahmuljinovo priznanje dio je njegovog šireg dogovora s Tužilaštvom BiH, odnosno pokušaja ovog penzionisanog bošnjačkog generala da odgovornost za zločine mudžahedina prebaci na civilne strukture vlasti, prije svega na ratnog šefa policije u Zenici i visokog funkcionera SDA, Šefika Džaferovića! Pozivajući se na odlično obaviještene izvore, ovaj sarajevski portal objavio je i da je Mahmuljin “izvukao pouke iz presude generalu Rasimu Deliću”, koji je, podsjećamo, pred Haškim tribunalom bio osuđen na tri godine zatvora zbog zločina koje su pripadnici “El Mudžahida” počinili nad Srbima i Hrvatima.

– Sakib Mahmuljin je odlučio da sarađuje s tužilaštvom i iskazao je spremnost za nagodbu koja uključuje i priznanje krivice po osnovu komandne odgovornosti. Ovakav obrt u slučaju procesuiranja ratnih zločina u srednjoj Bosni mogao bi se odraziti na odgovornost civilnih struktura koje su bile stacionirane u Zenici. Do sada je za to najviše prozivan Šefik Džaferović, kao prvi čovjek policije u Zenici u vrijeme kad su se zločini dešavali – kaže za Press Nedžad Latić, poznati bošnjački publicista i urednik portala “The Bosnia Times”.

Izvori Pressa bliski Tužilaštvu BiH juče su nam potvrdili da je komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH spreman za nagodbu, te da bi u tom slučaju najveći teret krivice bio prebačen na leđa aktuelnog potpredsjednika SDA i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Šefika Džaferovića.

– Džaferovićevo ime se pominje u brojnim izvještajima i svjedočenjima o zločinima nad Srbima i Hrvatima u centralnoj Bosni. U Tužilaštvu BiH već postoji prijava koju je protiv Džaferovića još početkom prošle godine podnio tadašnji potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, a u kojoj je ratni šef policije u Zenici imenovan kao neko ko je bio odlično upoznat sa zločinima koje su počinili pripadnici odreda “El Mudžahid”. Osim toga, na Tužilaštvo BiH vrše se sve snažniji pritisci spolja, najviše iz SAD, da sva zlodjela arapskih boraca u proteklom ratu u BiH moraju biti procesuirana. Ti pritisci posebno su intenzivirani u svjetlu globalne terorističke prijetnje i borbe protiv pristalica tzv. Islamske države – ističu naši sagovornici.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović juče nije odgovarao na naše brojne telefonske pozive.

Strogo povjerljivo: Sve zapisano u dokumentima

U strogo povjerljivim dokumentima muslimanske vojske i policije, koje je Mirsad Kebo predao Tužilaštvu BiH, a koji su u posjedu Pressa, nalazi se i službena zabilješka dvojice bošnjačkih policajaca koji su 18. septembra 1995. bili u pratnji Šefika Džaferovića i Sakiba Mahmuljina prilikom njihove posjete Vozući.

– Navedenog dana išli smo u pratnju povodom dolaska predsjednika Izetbegovića u oslobođeno mjesto Vozuća. Na ulazu u Vozuću zaustavljeni smo na vojnom punktu sa izrekom da malo pričekamo, jer su, kako kažu, pripadnici jedinice “El Mudžahid” uhvatili nekog Srbina pa je u toku njegova likvidacija. Pratili smo načelnika CSB Zenica, Šefika Džaferovića, bio je prisutan komandant Trećeg korpusa general Mahmuljin, kao i komandiri policije Kasim Alić i Kemal Ibraković – navodi se u zabilješci koju su potpisali policajci Zaim J. i Evelin K.

Predmet “Travnik”

Odlično obaviješteni izvori Pressa otkrivaju da bi, osim slučaja “Vozuća”, zbog kojeg je podignuta optužnica protiv Sakiba Mahmuljina, Tužilaštvo BiH uskoro trebalo da podigne optužnice i protiv odgovornih u predmetu “Travnik”, odnosno zločina koje su pripadnici odreda “El Mudžahid” počinili nad Hrvatima u ovoj opštini.

– Riječ je o ubistvu 15 Hrvata u selima Čukle, Brajkovići i Podovi, koje se dogodilo u junu 1993, kao i likvidaciji petorice hrvatskih zarobljenika u mudžahedinskom kampu u selu Orašac. Većini ubijenih ritualno je odsječena glava – kažu naši sagovornici.

Press