Predsjednik Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorili su danas novoizgrađenu Osnovnu školu “Srbija” u Crkvini kod Šamca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima na svečanosti otvaranja škole “Srbija”, zahvalio je Vladi Srbije za pomoć i podršku Republici Srpskoj, izrazivši posebnu zahvalnost premijeru Aleksandru Vučiću.

– Srbija je uložila oko dva miliona maraka za izgradnju škola u Srpskoj. Mi smo zahvalni i okrenuti Srbiji. Hvala svim donatorima koji su pomogli izgradnju ove škole – rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je Srbija održala svoje obećanje i da se veliki broj projekata, koje finansira Vlada Srbije, realizovao ili je u toku.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Republika Srpska uvijek može da računa na pomoć i podršku Srbije.

– Kada smo poslije poplava dolazili u Šamac grad je bio sumoran i građani nisu imali velika očekivanja, jedino su djeca bila nasmijana. Ono što smo mogli da uradimo je da ponudimo svoju pomoć. Pitali smo predsjednika Republike Srpske i on je rekao da je potrebno izgraditi školu – rekao je Vučić.

Premijer Srbije je poručio da će Srbija, koju građani Republike Srpske toliko vole, znati da im se oduži na pravi način i da će uvijek biti tu kada je najpotrebnije.

– 500.000 evra izdvojili smo za školu u Doboju, a isto toliko za ovu školu u Šamcu. Srbija će izdvojiti još novca za Republiku Srpsku. Srbije je uz vas, na narod Srbije uvijek možete da računate – rekao je Vučić.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić izrazio je zahvalnost Vladi Srbije i Srpske i ostalim donatorima.

– Iza velikih ljudi ostaju velika djela – rekao je Minić.

Svečanosti otvaranja prisustvali su ministri u Vladi Srbije – Ivan Tasovac, Srđan Verbić i Vanja Udovičić, te ministri u Vladi Republike Srpske – Dane Malešević, Milenko Savanović, Dragan Lukač, Јasmin Komić i Predrag Gluhaković.

Osnovna škola “Srbija” uništena je u majskim poplavama 2014. godine. Sredstva za izgradnju škole od milion maraka, obezbijedila je Vlada Republike Srbije.

Učenici i nastavnici škole “Srbija” dobili su jedan od najsavremenijih i najopremljenijih školskih objekata u Srpskoj.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić  ranije je rekao da će Republika Srpska i Srbija uvijek blisko da sarađuju, te da je Srbija uložila novac u školu u Šamcu, kao i u Doboju, sa željom da pomogne da se prevaziđu posljedice poplava iz 2014. godine.

RTRS