Države na prostoru bivše Jugoslavije, ministarstva i razna udruženja razbacuju se silnim prijedlozima kako da bude povećan natalitet, a jedan skromni stolar iz Beočina očitao im je lekciju.

On od prošle godine besplatno pravi stolice hranilice za bebe cijelog regiona. Stolar Milorad Mile Jurković nikog još nije odbio, a usrećio je već više od 300 porodica.

Dokazujući da gest ljubaznosti znači veoma mnogo, stolar Mile je postao hit na društvenim mrežama i povezao ljude čitavog regiona, tako što je odlučio da za svaku porodicu s malom bebom, a koja to zatraži od njega, besplatno napravi stolicu za hranjenje. Nije Mile bogataš. Živi skromno sa ženom i dvoje djece, a pošto njegova supruga nema posao, on zarađuje i svirajući s lokalnim bendom u kafićima, na svadbama i drugim svečanostima.

sestostubac-stolar-mile4

Sve je počelo kada je na Fejsbuku napisao: “Dragi prijatelji, ovo je stolica za hranjenje beba. Poklanjam je, samo neka se djeca rađaju.” Od tada je dobio mnogo poruka i zahtjeva, neki su nudili i da mu plate, ali on tvrdi da ne želi novac, već samo pomoć u materijalu i pri dostavljanju stolice.

Nedavno je napravio svoju 300. stolicu, a siguran je da će ove godine premašiti broj 500.

– Tristota stolica otišla je porodici u Inđiji, koja je imala jedno dijete, a onda su dobili trojke. Slučajno sam saznao za njih putem jednih novina, gdje je pisalo da su oni u slabom materijalnom stanju. Objavio sam da ih tražim i neki njihovi poznanici dali su mi njihov broj. Kada sam ih nazvao, ispostavilo se da oni znaju za mene, ali ih je bilo sramota da pitaju za pomoć. Sve je na kraju bilo dobro i oni su dobili stolicu – kaže Milorad Jurković za Press.

Nastavlja akciju

Stalno ima oko 150 narudžbi, jer dok napravi jednu “turu” stižu nove narudžbe. Akciju, kaže, nastavlja.

– Poslije 300. stolice odmah sam, sljedećeg dana, napravio još pet, tako da će ih, dok vi objavite tekst, biti još više. Najveća pomoć treba mi u materijalu i pri dostavi stolica. Javila mi se jedna kurirska služba, koja ponekad besplatno dostavlja stolice. Ali većinon stolice dostavljam sam i iz svog džepa natočim gorivo, jer ponekad ne vrijedi čekati da neko uskoči i pomogne, mada su mi i neke benzinske pumpe izašle u susret – dodaje Mile.

Privatnici i pojedini građani koji su čuli za poduhvat ovog stolara, odlučili su da pomognu koliko mogu. Neki donesu ljepilo, neki palete, daske, šrafove i slično. Materijal i pomoć s gorivom ili prevozom sve je što Mili treba, jer, kako kaže, ovo radi da bi pomogao ljudima koliko je u njegovoj moći, a želja mu je da i njegov sin nastavi očevim stopama i da ovaj projekat živi što duže.

– Sve ovo radim da bih pomogao ljudima. Moja porodica i ja najbolje znamo šta znači imati i nemati. Vidio sam da je stanje teško i da neki roditelji ne mogu sebi da priušte stolicu za bebu. Zato sam odlučio da iskoristim svoje znanje i, na neki svoj način, podstaknem natalitet – priča naš sagovornik.

Molbe stižu i iz Republike Srpske!

Stolar Milorad Jurković dobijao je i narudžbe iz Republike Srpske, i to putem Fejsbuk grupe “Stolar Mile – čovek dobrog srca” i sajta stolarmile.com.

– Neke stolice poslali smo privatnim kolima u pojedine dijelove Republike Srpske, a i u bolnicu u Istočnom Sarajevu, na Odjeljenje pedijatrije. Po jednu stolicu došao je iz RS jedan ljekar, koji je bio u Novom Sadu. Rekli smo da ćemo uraditi još ako treba. Poslije smo od njih dobili i zahvalnicu – priča stolar Mile.

Bez interesa

Naravno, uvijek ima zlih jezika. Mnogima je bilo čudno da neko iz čista mira, bez ikakvog interesa, radi ovako humanu stvar, posebno u ova teška vremena. Kritikovali su ga da samo želi da se promoviše, da zaradi pare. Ali on za to ne haje. Kaže da nastavlja s ovom pričom i da će raditi koliko god bude mogao.

Umjesto da se pravda i upušta u prepirke, on odgovara još jednim humanim prijedlogom – svakome ko njegov bend bude zvao na proslavu rođenja djeteta, oni će svirati bez naknade. Jedino što stolar Mile traži od porodica kojima je poklonio stolicu jeste da, kada beba poraste, taj namještaj daju drugoj porodici koja ne može sebi da priušti opremu za novorođenče.

sestostubac-stolar-mile-stolice1

Inače, stolice hranilice u trgovinama koštaju od 50 do 200 KM. Izrada Milinih stolica, tvrdi on, ne košta toliko, ali on ističe da su pravljene srcem. Da dovrši jednu hranilicu potrebna su mu dva sata, a najveći broj stolica pravi od materijala koji mu ostane prilikom izrade drugih komada namještaja, ali i od materijala koji mu doniraju.

Da je bijela kuga odavno zahvatila RS i BiH, poznato je svima. Već 13 godina broj umrlih u ovoj zemlji veći je od broja rođenih, godišnje i za 5.000. Stručnjaci smatraju da je najveći problem loša ekonomska situacija i strah roditelja da neće biti u mogućnosti da djetetu ponude osnovne mogućnosti za život. Zato i mala stolica znači mnogo. Stolar Mile poziva sve da mu se pridruže u ovoj akciji ili da sami učine sličan gest. Manje priče, više rada. Okruglim stolovima i projektima koji ostaju mrtvo slovo na papiru malo šta može biti učinjeno.

Press