Ramiz Salkić iz Sarajeva optužuje vlast Republike Srpske da čine sve kako bi otežali život Bošnjaka i Hrvata u Srpskoj. Na ovonedjeljnoj sesiji asocijacije “Krug 99” požalio se da se Bošnjaci ne mogu zaposliti u institucijama Srpske, agencijama i javnim ustanovama.

Salkić, koji ima jednu od najvećih plata, kao potpredsjednik Srpske, govori neistine, odgovara Nenad Stevandić. Podaci govore da Bošnjaci u Republici Srpskoj, bolje žive nego u kantonima gdje su Hrvati većina.

“U institucijama je recimo u policiji gdje su se Bošanjci najviše žalili, procenat jedno vrijeme bio zadovoljavajući, pa ljudi odlaze u OSU, SIPA, pa je možda nešto lošiji”, rekao je potpredsjednik Narodne Skupštine RS Nenad Stevandić.

Stevandić uzvraća da Srbi najlošije žive u Federaciji, posebno u Sarajevu. Srbi u pojedinim kantonima nisu konsitutivan narod, a kamo li, kaže, da se nešto pitaju. Pojašnjavaju to i neki od učesnika današnje sesije Kruga 99.

“Poznato je da imamo dva kantona u Federaciji, koja nisu čak svoje ustave prilagodila Ustavu BiH. Ali, čini mi se da prema svakom građaninu na prostoru BiH, pa tako i na Federaciji BiH”, rekao je predsjednik Srpskog građanskog vijeća Miladin Vidaković.

Da Srbi u pojedinim kantonima nemju jednaka prava sa druga dva naroda saglasan je i Ramiz Salkić. Ipak, u prvi plan ističe i da se u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina, kako je rekao, zabranjuje izučavanje nastave na bosanskom jeziku.

ATV