Pripadnici takozvane Armije BiH, paravojne muslimanske formacije i radikalni islamisti prije 32 godine počinili su zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu za koji još niko nije odgovarao.

Godinama se porodice, kolege i prijatelji okupljaju 3. maja kako bi podsjetili na zločin nad nedužnim vojnicima i civilima koji su se 1992. godine mirno povlačili iz komande Druge armijske oblasti na Bistriku prema kasarni u Lukavici. Prisluživanje svijeća i polaganje bijelih ruža na početku bivše Dobrovoljačke ulice u Sarajevu ove godine zbog vaskršnjih praznika održano je 20. aprila.

U izvještaju MUP Republike Srpske, sudskim spisima i prema Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina, ovaj događaj, kao i ubistva 2. maja, se vode pod zajedničkim imenom slučaj “Dobrovoljačka”, te se i broj od 42 poginula pripadnika JNA odnosi na sva ta dešavanja, a ne samo na poginule u Dobrovoljačkoj ulici.

Dana 2. maja 1992. godine u 12 časova izvršen je napad na Dom JNA u Sarajevu. Tom prilikom je bilo opkoljeno deset pripadnika JNA koji su u tim trenucima pružali otpor.

Oko 200 pripadnika jedinica teritorijalne odbrane takozvane republike BiH i “Zelenih beretki”, među kojima su bili Sakib Puška, Jusuf Juka Prazina, Emin Švrakić i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo, držali su u blokadi, a potom napali 2. maja Dom JNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja.

Prema podacima MUP Republike Srpske, u napadima koji su se odigrali 2. i 3. maja poginula su 42 vojnika i civila, od čega pet oficira, te je bilo 73 ranjenih, a 215 je zarobljeno ili oteto.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. godine poginulo je i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Svijeću i bijelu ružu na mjesto stradanja bez obilježja godinama prisluži i ostavlja i majka ubijenog osamnaestogodišnjeg vojnika JNA, Zdravka Tomovića, Bogdana.

– Sa mojim Zdravkom sve mi je ostalo ovdje u Dobrovoljačkoj. Ovdje je ubijen moj sin i svi moji nerođeni unuci. Moja kuća radosti nema. Ubili su mi ga i uvijek ću ih pitati: „Zašto dijete od 18 godina?“ – iz godine u godinu govorila je majka Bogdana, ne dobijajući nikakav odgovor već 32 godine.

Ne traži mnogo i kaže da traži samo da Sarajlije u Dobrovoljačkoj pruže ruku poštovanja prema nevino pobijenoj djeci i omoguće da se pomen dostojanstveno obilježava, bez uvreda, piše Glas Srpske.

U Sudu BiH 27. oktobra 2022. godine je dva puta odgađano suđenje članu Predsjedništva BiH, Ejupu Ganiću, i još devetorici nekadašnjih visokih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera optuženih za zločine počinjene nad pripadnicima JNA 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, a ovaj sudski proces još nije dobio epilog.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FOTO RTS/YOUTUBE /SCREENSHOT/RAS KOMBO