Novi hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović stalno je u središtu afera zbog svojih kontroverznih istupa, a jedan od njih je i odbrana imama Huseina efendije Đoze, koji je tokom Drugog svjetskog rata bio u “Handžar diviziji”.

Istoričar Hasanbegović nedavno je antifašizam nazvao “floskulom”, zbog čega je pedesetak hrvatskih glumaca /kao i zbog ćutanja Hrvatskog društva dramskih umjetnika o takvim istupima resornog ministra/ napustilo to esnafsko udruženje.

Mediji su objavili i intervju koji je 2013. godine Hasanbegović dao za “Poglede”, a u kome je branio Huseina Đozu, koji je bio imam 28. Regimente 13. Š Vafen “Handžar divizije” sa činom kapetana.

Nakon rata, Đozo je odležao pet godina u zatvoru “jer je svojim radom dizao moral u neprijateljskim jedinicama”.

Neki roditelji požalili su se na to što osnovna škola u Goraždu, koju pohađaju njihova djeca, nosi Đozino ime jer se radi o čovjeku koji je služio u nacističkoj vojsci.

Prema dostupnim podacima, Đozo nije učestvovao u vojnim operacijama, ali je kao imam sudjelovao u brojnim aktivnostima i nosio oficirsku uniformu sa nacističkim obilježjima i karakterističnom mrtvačkom glavom na fesu, koja je bila zaštitni znak “Handžar divizije”.

Postoje i fotografije na kojima je Đozo u društvu visokorangiranih nacističkih oficira.

Međutim, Hasanbegović, tada saradnik Instituta “Ivo Pilar”, nazvao je te dokumente “jeftinim novinarskim senzacionalizmom”.

Hasanbegović je rekao da je sve to plod srpskih lobističkih grupa na Zapadu, koje nastoje da izmisle veze Bošnjaka sa nacizmom, pa su tako, prema njegovim tvrdnjama, u taj kontekst stavljale i Aliju Izetbegovića.

Sve je to, tvrdi Hasanbegović, srpski propagandni rat s ciljem diskreditovanja bošnjačke, hrvatske i albanske politike kao “nacističke”, “fundamentalističke” i “terorističke”.

Što se Đoze tiče, Hasanbegović je naveo da se “komplikovana istorija Drugog svjetskog rata, te držanje i motivacija pojedinih aktera, ne mogu interpretirati samo iz vizure naknadne pameti, ispraznog moralisanja i optike savezničkog ratnog napora protiv sila Osovine.”

Hasanbegović je naveo da je Đozo bio osuđen na “samo pet godina zatvora”, te da ga nisu teretili za ratne zločine, već “samo za izdajničko djelovanje”.

Neki hrvatski itoričari, pak, podsjećaju na dobre veze Đoze i jerusalemskog muftije Huseinija, koji decenijama nije prestao da poziva na ubijanje Јevreja.

Huseini nije mogao da nagovori ni jednog Arapina da se pridruži ratu, pa je umjesto toga za cilj izabrao bosanske muslimane i poslao ih u smrt kao njemačko topovsko meso.

Imenovanje Hasanbegovića, kao istoričara, na mjesto ministra kulture, iznenadilo je mnoge kulturne radnike u Hrvatskoj, koji ga smatraju, zajedno sa već otišlim ministrom Crnojom, ideološkom batinom liedera HDZ-a Tomislava Karamarka.

SRNA