Australijski list hrvatske dijaspore “Za dom spremni”, pored ustaškog pozdrava u svom zaglavlju koristi službeni grb Republike Hrvatske i naprosto obožava aktualnu vlast u RH, prenijela je regionalna N1TV.

Među herojima na prvom je mjestu ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ali tu je i sisački biskup Vlado Košić, široj javnosti poznat po dočekivanju ratnog zločinca Daria Kordića na aerodromu, huškačkim aktivnostima na Fejsbuku, podršci kontroverznom filmu “Јasenovac – istina”.

Uskršnje izdanje donosi i tekst o pateru Iki Manduriću, isusovcu iz Palmotićeve ulice u Zagrebu, gdje se svake godine na godišnjicu smrti ustaškog poglavnika Ante Pavelića održavaju zadušnice.

Među saradnicima lista su profesorka Ina Vukić, osnivač i voditeljka australijskog bloga Croatia, the War and the Future, koja se pre tri godine preko stranke DC Ujedinjeni pokret dobra, kandidovala za Evropski parlament.

Vukić u svom izvještaju o zbivanjima u Јasenovcu zagovara hiljadu puta opovrgnutu tezu o Јasenovcu kao trostrukom logoru.

Nedavno je organizovala i zagrebačku tribinu o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u, kako se tvrdilo, spasavanju Јevreja, Srba i Roma u Drugom svjetskom ratu.

Tu je, kako se navodi, i kontroverzni Velimir Bujanec, hrvatskoj javnosti dobro poznat po presudi za zloupotrebu droga, poziranju u nacističkoj uniformi, prisustvu u VIP loži na inaugaraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, članstvu u Hrvatskim novinarima i publicistima te huškanju protiv slobodno mislećih članova hrvatskog društva.

U tekstu “Svi smo mi Zlatko Hasanbegović” o ministru kulture, list piše s neuvijenim oduševljenjem. “Zvijezda je rođena!”, navodi o “najpopularnijem ministru”, “frajeru”, koji stoički trpi napade.

O tim napadima pisala je i Vukić, obrušivši se na inicijativu “Kulturnjaci 2016”, optužujući ga za revizionizam i relativizaciju ustaškog režima, ali i na “politički nastrojene Јevreje i Srbe”, koji uporno tvrde da je Јasenovac bio logor smrti ustaškog režima koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata uništio hiljade Јevreja, Srba i Roma i političkih protivnika.

“Boka Press”, koji izdaje list “Za dom spremni”, distribuira se preko “iKioska”, zajedno s Glasom Koncila i Plejbojem.

N1