Hrvatski sabor ponovno će biti pokrovitelj obiležavanja Bajburške tragedije, odlučilo je danas saborsko Predsjedništvo, a protiv je bila predstavnica najuticajnije opozicione SDP Milanka Opačić koja je, kao potpredsjednica parlamenta rekla, da se ta manifestacija svaki put pretvori u veličanje ustaštva.

Prije odlučivanja u Saboru o ovom pitanju, bivši premijer i lider SDP-a Zoran Milanović je rekao da je to pravo parlamentarne većine da pokriva i bude pokrovitelj čega god želi, ali da je vlada, na čijem on čelu bio, to ukinula jer Blajburg, kako je rekao, uvijek naglašava, žalovanje za propašću NDH.

Tezno je međutim, kaže Milanović, nešto drugo.

– Na Teznom sam bio nekoliko puta odati počast žrtvama, ljudima koji su ubijeni bez suđenja. Nebitno, nisu trebali biti ubijeni ni sa suđenjem, ali su ubijeni i bačeni u rovove. Ali to je Tezno, onaj ko žali za ljudima ide u Tezno i na neka druga mjesta, a onaj kome je žao Maksa Luburića i Ante Pavelića ide u Blajburg – rekao je Milanović i dodao da je to tako.

– To je tako jasno, dakle to je grupa kriminalaca koja je na kamionima došla 1941. i istorijski izblamirala hrvatski narod. To nisu moji ljudi – rekao je Milanović.

Tanjug