Odluka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) da zabrani isticanje vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući i nošenje hidžaba, danima izaziva burne reakcije u bošnjačkoj javnosti!

vakodnevno se organizuju protestna okupljanja u Sarajevu, a Islamska zajednica u BiH ne odustaje od pritiska da VSTS povuče tu odluku, kao i da se nošenje marame vrati i u druge bh. institucije, pa tako i vojsku i policiju!

Međutim, izvor Pressa iz VSTS-a objašnjava da ova krovna pravosudna institucija nema namjeru da povuče svoju odluku.

– Neprihvatljivo je da se vjerska zajednica miješa u rad države, posebno pravosudnih institucija. Odluka se ne odnosi samo na Bošnjake, nego i na hrišćane, odnosno Srbe i Hrvate, s obzirom na to da je zabranjeno nošenje svih vjerskih obilježja, ali se osim Bošnjaka niko ne buni – istakao je naš sagovornik.

Protestna šetnja pod nazivom “Hidžab – moje pravo, moj izbor”, koja je juče održana u Sarajevu, okupila je oko 2.000 ljudi. Cilj okupljanja, koje je organizovalo Vijeće Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija (BNVO), kako je istaknuto, jeste “ukazivanje na diskriminaciju i kršenje ljudskih prava odlukom VSTS-a”.

Uznemireni i uvrijeđeni

– Protestujemo protiv predrasuda i marginalizacije. Odluka VSTS-a predstavlja atak na osnovno ljudsko pravo i slobodu. To je svojevrsni vid diskriminacije nad muslimankama, kojima se na ovaj način uskraćuje pravo na posao i školovanje, jer muslimanke pod hidžabom, koje završavaju pravni fakultet, ne mogu dobiti posao u pravosudnim institucijama – rekla je okupljenim Samra Velagić Žunić.

Protivnici odluke VSTS-a odlučni su u namjeri da je ospore. Oni najavljuju da će se, osim na ulici, boriti i institucionalnim putem.

– Nećemo stati na ovome. Očekujemo zasjedanje i stav VSTS-a o ovom pitanju, a s obzirom na to da je njihova odluka uznemirila javnost u BiH, planiramo da institucionalnim putem utičemo da ona bude promijenjena – rekao je Esed Ivojević, sekretar Vijeća Koordinacije BNVO, koja je organizovala jučerašnji protest.

(Anti)sekularna zemlja

Oštro je reagovala i načelnica opštine Visoko Amra Babić, poznata po tome što je prva pokrivena načelnica opštine u Evropi. Ona je odluku VSTS-a nazvala “sramotnom”.

– Stid me je što sam ovo doživjela. BiH je u ovom segmentu bila primjer Turskoj, koja do prije dvije godine nije dozvoljavala ženama sa hidžabom ni da studiraju, a ni da rade u javnim ustanovama – istakla je Babićeva.

Stručnjaci ističu da u sekularnoj državi nema prostora da vjerske zajednice utiču na odluke javnih organa. Sociolog Davor Vidaković za Press ističe da je prvo potrebno razgraničiti da li je BiH sekularna država ili nije.

– Niko ne treba da ima ništa protiv vjerskih obilježja, jer je religija univerzalna civilizacijska i kulturna vrijednost. Ali s druge strane, dužina popove brade ne oslikava i njegovu duhovnost, pa tako i vjerska obilježja nisu mjera vjere u Boga. Onaj ko je iskreni vjernik u duši ne treba da to dokazuje, niti da se javno deklariše i to svima stavlja do znanja. Vjera nije mjera za potkusurivanje, nego ozbiljna stvar i treba izbjegavati njeno zloupotrebljavanje u javnom diskursu – istakao je Vidaković.

Oružane snage BiH: No pasaran!

U Oružanim snagama BiH objašnjavaju da pristupanjem vojsci svaki pojedinac prihvata vojnu disciplinu i kodeks ponašanja. Ministarstvo odbrane BiH je podzakonskim aktima propisalo vrste vojnih uniformi, način nošenja, kao i obilježja koja mogu biti na uniformama, a postojećim propisima pripadnicama OS BiH nije dozvoljeno nošenje hidžaba.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je neposredno nakon odluke VSTS-a za naš list rekao da u vojsci nema mjesta ni za hidžabe, ni za brade, a da će osoba koja to prekrši odmah biti kažnjena.

Press