Privođenjem američkog državljanina, vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića i službenika ove banke Petra Lazića i Ljiljane Garić sasvim je jasno da Sipa, OBA i Tužilaštvo BiH nastavljaju sa politički motivisanim istragama i zastrašivanjem građana Republike Srpske, ne baveći se najvećim problemom koji je prisutan u BiH – terorizmom, rekao je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

– Privođenje Slobodana Pavlovića, osnivača školskih ustanova i Pavlović univerziteta, te vlasnika ugledne banke poruka je međunarodnim institucijama o navodnoj slabosti i kriminalizaciji cijelog društvenog sistema u Republici Srpskoj. U pozadini ovih privođenja nisu samo politički interesi, već i namjera da se sruši bankarski sistem u Srpskoj – istakao je Galijašević.

On je podsjetio da su na isti način, iz potpuno političkih razloga, Britanci u Hercegovini srušili Hercegovačku banku.

– Nekada su to radili oklopnim vozilima i dugim cijevima SFOR-a, a danas to radi dugim cijevima SIPA uz pomoć ljudi koji nemaju osjećaj za bezbjednost i opšti društveni interes – rekao je Galijašević.

On je naglasio da se ovakvim spektakularnim privođenjima koje je proveli SIPA, uz svesrdnu podršku jedne lokalne televizije, skreće pažnja sa masovnih odlazaka muslimana iz FBiH u redove Islamske države u Siriji i Iraku, toj masovnoj pojavi koja zloupotrebljava i na ratišta odvodi cijele porodice, pa čak i djecu.

Takođe, kaže Galijašević, na ovaj način se skriva i skreće pažnja javnosti sa činjenice o tajno održanoj sjednici Savjeta ministara BiH na kojoj je usvojen mehanizam koordinacije koji nije usaglašen sa Vladom Republike Srpske.

– Hapšenje uličnih trgovaca automobilima u Federaciji, hapšenje i kompromitovanje sekularnih političkih lidera kod Hrvata i Bošnjaka, te destrukcija Republike Srpske, njenih institucija i uglednih pojedinaca, je krajnji domet bezbjednosne politike aktuelnog ministra bezbjednosti u SM BiH Dragana Mektića i direktora SIPA Perice Stanića – istakao je Galijašević.

On je naglasio da će prije ili kasnije neko morati da obrati pažnju na ozbiljne bezbjednosne izazove i prijetnju terorizmom koja dolazi iz federalnog dijela BiH i objasniti im da se cijela Evropa priprema i da strahuje od mogućih terorističkih napada Islamske države i Al kaide.

– U bezbjednosnim krugovima na Zapadu, dvije najrizičnije tačke sa kojih se očekuje organizacija terorističkih napada su Sarajevo i Istanbul, dok 5.000 terorista u FBiH samo čekaju nalog da pokrenu talas terorističkih akcija u BiH i Evropi. Upravo Turska pokretanjem izbjegličkog talasa prema EU želi da stvori uslove za ulazak mnogih lica sa lažnim identitetima, osposobljenim za izvođenje složenih terorističkih operacija, a teroristička mreža u BiH je najsnažniji logistički, operativni i ideološki centar za podršku i planiranje tih operacija – upozorio je Galijašević.

Naravno, kaže on, to je posao za ozbiljne bezbjednosne politike i ozbiljne bezbjednosne agencije, a ne za SIPA ili OBA koje samo ispunjavaju političke želje Bakira Izetbegovića i pojedinih zapadnih ambasadora.

– Terorizam je najveći problem BiH, kojim nisu sposobne da se bave ni SIPA, ni OBA s obzirom na to ko njima rukovodi i čije političke ciljeve realizuju. To su definitivno političke organizacije i nemaju veze sa bezbjednošću BiH i njenih građana – zaključio je Galijašević.

SRNA/RTRS