Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi mjere zabrane za Osmana Abdulaziza Kekića (46) iz Kozarske Dubice i Muharema Smajića (44) iz Gračanice zbog sumnje da su boravili u Siriji i ratovali na strani tzv. Islamske države.

U Tužilaštvu BiH za Press je rečeno da predložene mjere zabrane, između ostalog, predviđaju oduzimanje pasoša Kekiću i Smajiću, kao i njihovo obavezno i redovno javljanje nadležnim policijskim organima.

Osmana Abdulaziza Kekića i Muharema Smajića SIPA je juče uhapsila na sarajevskom aerodromu, gdje su isporučeni iz pritvora u Turskoj u kojem su bili zbog sumnje da je riječ o povratnicima sa ratišta u Siriji.

Inače, zanimljivo je da je jednog od juče uhapšenih IDIL-ovaca, Osmana Abdulaziza Kekića, prije skoro šest godina Policija RS uhapsila u Kozarskoj Dubici zbog sumnje da je kao pripadnik vehabijskog pokreta izazivao vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost. Pored Kekića, kriminalistička policija CJB Banjaluka je 11. avgusta 2010. godine na području Kozarske Dubice i Novog Grada tada uhapsila i Kekićeve “kolege” iz vehabijskog pokreta, Mirsada Crnalića, Ethema Gašija, Hajrudina Dedića i Samira Blagajčevića, o čemu je, podsjećamo, Press u to vrijeme detaljno izvještavao.

Prilikom pretresa kuća, automobila i pomoćnih objekata koje su uhapšeni koristili policija je tada pronašla veliku količinu propagandnog materijala namijenjenog izazivanju vjerske mržnje i preobraćanju lokalnog stanovništva na radikalni vehabizam. U policijskoj akciji zaplijenjeni su i računari, više kompakt-diskova sa sumnjivim sadržajem, mobilni telefoni i drugi dokazi koji su upućivali na izvršenje krivičnih djela.

Reporteri našeg lista tada su razgovarali i sa suprugom Osmana Abdulaziza Kekića, Darijom Kekić, koja je tvrdila da njen muž nema nikakve veze sa terorizmom. Ona je tada prozivala policajce RS da su iz njihove kuće odnijeli računar, CD-ove i mobilne telefone, odnosno predmete koji se mnogu naći u svakom domaćinstvu. Na pitanje novinara Pressa da li je njen suprug povezan sa radikalnim vehabijskim pokretom, Kekićeva je tada odgovorila da nema pojma šta uopšte znači “vehabija”, ističući da su Osman i ona islamski vjernici koji redovno klanjaju.

Policijska akcija hapšenja vehabija na području Kozarske Dubice i Novog Grada tada je bila snažno pozdravljena od čelnih ljudi ovih opština, koji su isticali da su od brojnih građana mjesecima dobijali prijave u kojima se upozorava na sve agresivnije ponašanje vehabija.

Press