U Sudu BiH održano je ročište o produženju postojećih i određivanju dodatnih mjera zabrane Atifu Dudakoviću i 16 drugih pripadnika 5. korpusa takozvane Armije RBiH, optuženih za zločin protiv čovječnosti, a raspravljano je o prijedlogu mjera zabrane, odnosno o produženju ranije određenih mjera zabrane.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Dudakoviću i ostalima odredi zabrana napuštanja mjesta boravišta i putovanja u inostranstvo te da im se oduzmu putne isprave i lične karte, kao i da im se uvede obaveza da se dva puta sedmično javljaju u policijsku stanicu.

Zatraženo je i da se Dudakoviću i ostalima produže mjere zabrane sastajanja s određenim osobama, zabrani kontakt sa svjedocima, čak i preko posrednika, zabrani približavanje svjedocima na 100 metara, kao i kontakt s medijima i javna obraćanja.

Advokat Asim Crnalić, koji zastupa Dudakovića, izjavio je da će Sud BiH odluku o mjerama zabrane donijeti u naredna dva-tri dana.

– Očekujem da Sud neće prihvatiti prijedlog Tužilaštva da se odrede nove mjere zabrane, posebno mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja. Tužilaštvo nije ponudilo konkretne razloge zbog kojih bi Sud mogao izvesti zaključak da postoji opasnost od bjekstva. Opasnost od bjekstva je razlog zbog kojeg se može izreći mjera zabrane napuštanja boravišta – rekao je Crnalić, dodavši da se nada da Sud neće prihvatiti zabranu kontaktiranja sa svjedocima, ali da nije toliko optimističan.

I drugi branioci optuženih su tokom ročišta negodovali zbog prijedloga Tužilaštva, naročito zbog toga što je on uslijedio nakon što je optužnica potvrđena, piše Klix.