Muškarci koji svoj telefon drže u džepu pantalona ili farmerki rizikuju da im on bukvalno „skuva“ spermatozoide, upozorava novo istraživanje.

Testovi su pokazali da je broj spermatozoida drastično smanjen kod muškaraca koji su svega sat vremena dnevno držali telefon u džepu svojih pantalona i tako drastično smanjili mogućnost da jednog dana imaju decu.

Istraživači su pratili 106 muškaraca tokom jedne godine i otkrili da su oni koji su bili zavisni od mobilnih telefona i koristili ih četiri puta više od ostalih imali smanjen broj spermatozoida.

Profesorka Marta Dimfeld sa Tehion univerziteta u Haifi tvrdi da su elektromagnetni talasi bukvalno kuvali spermatozoide.

Držanje telefona blizu prepona, njihovo korišćenje dok su povezani sa punjačem, pa čak i držanje na stočiću pored kreveta, može da značajno smanji broj spermatozoida kod muškaraca.

„Ovo je upozorenje za sve muškarce koji planiraju da imaju decu. Sa druge strane, žene najčešće telefon nose u tašni, tako da ne moraju da brinu o svojoj plodnosti“, dodaje Dimfeldova.

24sata