Republici Srpskoj neprihvatljivi su zahtjevi bošnjačkih političara koji na silu žele da rezultate popisa stanovništva i domaćinstava u BiH dovedu do famoznih 51 odsto u svoju korist, zbog čega je neophodno da donošenje takve odluke u Savjetu ministara BiH spriječe ministri iz reda srpskog naroda u BiH Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak, rekla je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.
“Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH donesen je 3. februara 2012. godine, a popis je održan od 1. do 15. oktobra 2013. Dakle, prošle su dvije i po godine od popisa, a rezultata i dalje nema. Kažu, sporan je kriterijum za utvrđivanje rezidenta, odnosno stalnog stanovnika BiH, iako je to Zakon jasno propisao”, rekla je Majkićeva.

Bošnjački političari, naglasila je ona, čine sve da bi oko 300.000 popisnica građana bošnjačke nacionalnosti “koji žive i rade po bijelom svijetu pribrojali domicilnom stanovništvu” i tako na silu doveli do onog toliko željenog rezultata od 51 odsto od ukupnog broja stanovnika u BiH.

“Republici Srpskoj su takvi zahtjevi jasni, iako potpuno neprihvatljivi. Kao jedno od rješenja za okončanje ovog problema kao preduslova za objavljivanje rezultata popisa, ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Adil Osmanović pominje mogućnost da će konačnu odluku donijeti Savjet ministara BiH u slučaju da se ne postigne dogovor”, navodi Majkićeva.

Ona poručuje da je veoma važno da građani znaju da takva odluka ne može biti donesena ako za nju ne glasaju tri srpska ministra u Savjetu ministara BiH – Šarović, Mektić i Crnadak.

“Hoće li im njihove fotelje biti draže od nacionalnog interesa srpskog naroda, ostaje uskoro da se vidi. Sa strepnjom čekamo odluku”, rekla je Majkićeva.

Na sjednici Centralnog popisnog biroa prije dva dana u Sarajevu nije postignut dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva BiH, a konačno rješenje trebalo bi da bude postignuto na sljedećem sastanku u ponedjeljak, 14. marta.

SRNA