Fond PIO RS otkrio je još 24 slučaja u kojima je korišćena lažna dokumentacija kako bi se ostvarila invalidska penzija. Ljekarska uvjerenja izdavana su u bolnicama u Beogradu i Mostaru za korisnike s područja Trebinja i Banjaluke.

Lažna dokumentacija, koju su korisnici dostavljali Fondu, navodno je pribavljana u beogradskoj klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” i Kantonalnoj bolnici “Dr Safet Mujić” u Mostaru.

Ove medicinske ustanove saopštile su da sporni korisnici nisu liječeni u ovim klinikama, a na dokumentima su pečati ljekara koji nikad nisu radili u ovim ustanovama.

Pacijenti sa istim dijagnozama, pečati ljekara koji ne rade u medicinskim ustanovama i bez evidencije u protokolu, bili su dovoljan alarm Fond PIO RS da provjeri navode u 24 slučaja u kojima je ostvareno nelegalno pravo na invalidsku penziju. Kantonalna bolnica “Dr Safet Mujić” iz Mostara, negirala je vjerodostojnost medicinske dokumentacije u 15 slučajeva.

Radi se o čistim falsifikatima. Niti su faksimili bili uredni, niti potpisi, medicinska dokumentacija,  nalazi i mišljenje uopšte nisu iz naše ustanove. Prvo što je provjereno- nema ih uopšte u protokolima, kaže Zlatko Guzin, direktor Kantonalne bolnice “Dr Safet Mujić” u Mostaru.

– Iza toga stoji jedna organizovana grupa falsifikatora koja je za novac prodavala medicinsku dokumentaciju ljudima koji su bili bez posla i koji su odlučili da ovako ostvare bilo kakva primanja, pojašnjava Mladen Milić, direktor Fond-a PIO Republike Srpske.

Od 11, čak za devet korisnika psihijatrijska klinika iz Beograda “Dr Laza Lazarević” nije mogla da potvrdi ispravnost medicinke dokumentacije. Sedam korisnika je iz Hercegovine, a dva iz Banjaluke, Najmlađi korisnik iz Banjaluke  invalidsku penziju od 350 maraka, ostvario je 2006. u 40-oj godini života. U Fondu sumnjaju da ovakvih korisika ima nekoliko hiljada.

– Ako sam rekao da sumnjam da se radi o nekoliko hiljada korisnika, onda se radi oko nekoliko miliona, pa i desetina miliona maraka koje su otišle iz Fonda PIO-budžeta Srpske, dodaje Milić.

Pravo na invalidsku penziju svi sporni korisnici ostvarili su u proteklih deset godina, a najviše 2008. i 2009. godine, kada je godišnje pravo na invalidsku penziju ostvarilo oko 3.500 osiguranika, tri puta više u odnosu na prethodnu godinu.

O svemu su obaviješteni i istražni organi.

RTRS