Oni koji ih regrutuju igraju na kartu osjetljivosti, predstavljajući njihovu misiju kao humanitarnu. Među “regrutima” ima mnogo maloljetnih, a kolo vode – djevojčice.

Dva dana trajala je potraga u Francuskoj za Luizom (16) i Izrae (15), za koje se sumnjalo da su, primivši radikalni islam, krenule ka Islamskoj državi. Sve se, na kraju, dobro završilo. Djevojke su se nedavno vratile kući, pokolebane pozivom uplakanih roditelja preko TV-ekrana. Drugi, međutim, nisu bili takve sreće.

Pravi fenomen odlaska mladih među džihadiste zahvatio je Francusku. Među “regrutima” ima mnogo maloljetnih, a kolo vode – djevojčice.

Smatra se da je trenutno 1850 osoba, francuske nacionalnosti, ili koji su rezidenti u ovoj zemlji, umiješano u “regrutne filijale” džihadista. Od toga, pretpostavlja se da se oko 600 Francuza danas bori na strani ID. Do sada, sa teritorije koja zahvata dijelove Sirije i Iraka, prema zvaničnim podacima, vratilo se 236, od kojih su 74 u zatvoru, 143 su pod istragom, dok je 13 stavljeno pod kontrolu.

Statistka kaže da je svaki sedmi ratnik džihada s francuske teritorije – maloljetan. A među njima većina su djevojčice! Ukupno, 35 odsto džihadista iz Francuske su žene. Ovaj broj je u značajnom porastu, jer su kandidatkinje za džihad iz ove zemlje do prije dvije godine predstavljale svega deset odsto od ukupnog broja.

Sociolozi ovaj fenomen objašnjavaju time da su žene, po prirodi, odlučnije i spremnije za angažman, kada se na nešto odluče. Ističe se da oni koji ih regrutuju igraju na kartu osjetljivosti, predstavljajući njihovu misiju kao humanitarnu. Uglavnom se, kažu ovde, biraju labilne ličnosti, koje još uvijek nisu uspjele da pronađu svoje mjesto u društvu. Tako se, u slučaju Luize i Izrae kao inicijalni razlog za odlazak navodi svađa s roditeljima oko oduzetog mobilnog telefona.

Stvarni razlozi su, naravno, mnogo dublji, a svemu prethodi etapa islamske radikalizacije. Roditelji iz dana u dan primjećuju promjene kod svoje dece, ali su nemoćni da bilo šta učine.

Ženama u ID je uglavnom namijenjena logistička uloga. Često služe kao kuriri, ali im je, ipak, glavni zadatak da rađaju djecu i budu dobre supruge borcima džihada, koje one, na osnovu informacija dobijenih preko interneta prije nego što se odluče na radikalnu promjenu u svom životu, doživljavaju kao jake i odlučne muškarce, koji imaju cilj pred sobom.

Večernje novosti