Kada se prije više od dvije godine pročulo da je sa Podgoričaninom Mirzom Haklajem, na teritoriju takozvane Islamske države stigla i njegova supruga Almina Kurpejović, crnogorska javnost je bila zaprepašćena. Ali, pravi šok je tek uslijedio.

Sa Alminom i Mirzom, kako se nešto kasnije ispostavilo, u paklu sirijskog ratišta na kojem se bore fanatici Islamske države bile su i njihove dvije kćerkice. Maloljetne djevojčice su i danas sa majkom i žive u skladu sa strogim džihadističkim pravilima.

Kampovi za obuku djece

U međuvremenu, Haklaj je poginuo, ali ta činjenica nije obeshrabrila njegovu suprugu, pa je prema svjedočenjima jednog od tutinskih povratnika i sama postala istaknuta ratnica Islamske države. Izvor navodi da je Almina jedno vrijeme bila u samom komandnom vrhu odreda takozvane milicije za moral žena i bila veoma surova prema muslimankama koje bi se u bilo kom pogledu ogriješile o šerijatska pravila.

U skladu sa njima vaspitava i svoje djevojčice, koje uz to prolaze i druge vrste obuke u odvojenim dječjim kampovima na teritorijama pod kontrolom formacija Islamske države.

Prije nešto manje od pola godine u jednom od veoma rijetkih oglašavanja posredstvom društvenih mreža ili još rjeđih poruka posredstvom “maočkih veza”, odbila je svaku mogućnost povratka ili bar oslobađanje djevojčica. Svoj i put svoje porodice označila je Alahovim darom, a svako odstupanje, kako je poručila, kaznila bi bez griže savjesti pa makar se radilo i o sopstvenoj maloljetnoj djeci.

Vjerski fanatizam “osvojio” je još najmanje tri državljanke Crne Gore, saznaje podgorička “Pobjeda” iz dva nezvanična, ali do sada više puta potvrđena kao potpuno pouzdana izvora. Riječ je o Kerimi Emini, Almedini Reković i Adeli Redžepagić, mladim ženama koje su na ratišta Islamske države stizale preko Turske, inspirisane uglavnom radikalizmom svojih muževa ili ljubavnika.

Po energičnosti, surovosti i odanosti džihadističkom konceptu navodne odbrane islama i brutalnog kažnjavanja nevjernika, ne zaostaju za suprugom pokojnog Haklaja. Zato izvori ne vjeruju u autentičnost poruka koje su posredstvom nekih kačaničkih veza stigle iz Sirije, kako bi se Kerima i Adela rado vratile sa ratišta, ali nikako u Crnu Goru, nego u Bosnu i Hercegovinu! Takve se poruke, kažu, ne šalju jer, jednostavno, ko je proveo makar jedan dan na teritorijama pod kontrolom ratnih formacija Islamske države, mora znati da je tajni protok bilo kakvih informacija u vezi sa stanjem na terenu, pa i stanjem duha, apsolutno nemoguć, a da ne bude odmah i brutalno kažnjen.

Stravične kazne

Svojevremeno je zbog telefonskog razgovora sa suprugom, odsijecanjem glave likvidiran Tutinac Elvin Pramenković. On se, naime, tokom razgovora požalio da je razočaran brutalnošću pojedinih formacija Islamske države, a pogotovo odnosom prema starim i nemoćnim i iživljavanjem lokalnih komandanata nad maloljetnim djevojčicama. Nepun sat poslije razgovora, javno mu je odrubljena glava, a pogubljenju je prisustvovalo više od 1.000 ljudi.

Zato nema ni govora o nekakvim porukama Kerime i Adele koje bi na bilo koji način dovele u pitanje svoju odanost Islamskoj državi. Što se još dvije državljanke Crne Gore tiče, nijedan od pomenutih izvora nije mogao da  potvrdi da li su H. K. i I. H. ikada bile na nekom od ratišta, ali da su njihovi supružnici O. K. i S. H. bili bliski saradnici imama Nusreta Imamovića i Idriza Biljibanija, operativno zaduženog za takozvanu balkansku, odnosno sarajevsko-tutinsko-kačaničku rutu, nema nikakvih dilema.

Pobjeda