Specijalista grudne hirurgije Bojan Gulić, koji je u Beogradu pravosnažno osuđen na tri godine zatvora i još tri godine zabrane obavljanja ljekarskog poziva zbog primanja mita, utočište je pronašao u Srpskoj i zaposlen je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS!

Apelacioni sud u Beogradu je 2. februara ove godine pravosnažno osudio Gulića, izrekavši mu pomenutu kaznu, čime je preinačena ranija prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je osuđen na četiri godine zatvora i pet godina zabrane bavljenja ovom profesijom.

Otkako je pušten iz pritvora, te tokom cijelog trajanja istrage, sudskog postupka i donošenja prvostepene presude, Gulić radi u Banjaluci gdje je zaposlen kao doktor medicine specijalista u Klinici za torakalnu hirurgiju! Osim toga, kako saznajemo, zaposlen i na jednoj banjalučkoj privatnoj klinici, gdje radi operacije štitne žljezde i smanjivanja znojenja, hiperhidroze.

Strani državljanin

Gulić je osuđen, jer je od decembra 2009. godine do marta 2010. godine na Klinici za grudnu hirurgiju VMA u Beogradu, kao ljekar specijalista grudne hirurgije i profesionalno vojno lice, u više navrata neposredno zahtijevao i primao za sebe novčane poklone. U pritvoru je bio od 22. aprila 2010. do 24. januara 2011. godine, a već u avgustu 2011. godine zasnovao je radni odnos u JZU Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

– Prvog avgusta 2011. godine doktor Bojan Gulić zasnovao je radni odnos u JZU Univerzitetskom kliničkom centru RS na radnom mjestu doktor medicine specijalista u Klinici za torakalnu hirurgiju, kao strani državljanin, a uz prilaganje cjelokupne dokumentacije neophodne za zaključenje ugovora o radu. Nakon uvida u lični dosije, zaključeno je da je tokom procesa zapošljavanja ispoštovana zakonom propisana procedura u datom momentu – potvrđeno je Pressu u Službi za odnose s javnošću najveće zdravstvene ustanove u RS.

Rukovodstvo UKC-a je juče istaklo da će Gulić dobiti otkaz ukoliko iz Beograda dobiju i zvaničnu potvrdu o pravosnažnoj presudi.

–  Prema važećem zakonu o radu, ukoliko protiv bilo kog radnika bude donesena pravosnažna osuđujuća presuda na bezuslovnu kaznu zatvora dužu od šest mjeseci, slijedi mu otkaz – objasnila je šefica Službe za opšte i pravne poslove, Slobodanka Šiljegović.

Novčani pokloni

Generalni direktor UKC-a, Mirko Stanetić, poručio je da ne treba dozvoliti da pojedinci neprofesionalnog ponašanja dovedu u pitanje većinu, ali i dodao da nikada nisu zaprimili pritužbu na doktora Gulića od korisnika zdravstvenih usluga.

Osim zatvorske kazne i zabrane bavljenja ljekarskom profesijom, Guliću je naloženo da u budžet Srbije uplati 2.400 evra i 300 švajcarskih franaka, a u obrazloženju presude navedeni su identiteti osoba koje su mu dale mito.

– Gulić je najprije preko svog mobilnog telefona s pacijentima ili njihovim srodnicima dogovarao prijem na bolničko liječenje, kontrolni ili konsultativni pregled u Kliniku za grudnu hirurgiju VMA i zatim u svom kabinetu na VMA primao pacijente i njihove srodnike i tokom razgovora o zdravstvenom stanju, toku liječenja i terapiji, zahtijevao i primao za sebe novčane poklone – navedeno je u presudi.

Otežavajuće i olakšavajuće okolnosti

U obrazloženju presude Guliću istaknuto je da je od olakšavajućih okolnosti uzeto u obzir da je djelimično priznao krivičnog djelo, te njegove lične i porodične prilike.

– Od otežavajućih okolnosti, sud je imao u vidu da je u kratkom vremenskom periodu u više navrata tražio i primio mito, iskorišćavao teške situacije i okolnosti, da su mu bili povjereni životi i zdravlje ljudi, te da su njegovi pacijenti bili uglavnom teški bolesnici. Iskorišćavao je njihov težak položaj, te određivao i nametao kao tarifu iznose koje su ljudi, odnosno pacijenti, morali platiti – navedeno je.

Press